Obamin Vrhovni sud prvi će u povijesti imati tri žene



AMERIČKI predsjednik Barack Obama imenovao je Elenu Kagan, ženu koja trenutno zastupa američku vladu pred Vrhovnim sudom, kao novu kandidatkinju za mjesto vrhovnog suca Johna Paula Stevensa, koji ide u mirovinu, rekavši kako će ona iskazati istu razinu nezavisnosti, integriteta i strasti prema pravu kao i njen prethodnik.

Ukoliko Senat potvrdi nominaciju, Kagan, bivša dekanica katedre za pravo na prestižnom sveučilištu Harvard, postat će treća žena u ovom sazivu Vrhovnog suda, a sa svojih 50 godina bi mogla desetljećima usmjeravati američki ustavni i zakonodavni proces.

Moja prijateljica

Obama je Kagan predstavio kao svoju prijateljicu i rekao da je cijela struka smatra "jednim od najvećih pravnih umova u zemlji", a ona mu je zahvalila i rekla da je "čast kakvu nikad nije dobila" ostavlja "počašćenom".

Senator Patrick Leahy, koji će predsjedati odborom u procesu potvrđivanja Kaganine nominacije, rekao je da očekuje da bi ona trebala biti završena do praznika rada, koji pada u rujnu. "Naši glasači zaslužuju pristojnu i korektnu debatu o ovoj nominaciji", rekao je.

Republikanci nisu tako susretljivi. Mitch McConnell, predsjednik republikanskog kluba zastupnika u Senatu, rekao je da će njegova stranka gledati da proces bude "temeljit i da mu se ne pristupa olako".

Po prvi put tri žene na Vrhovnom sudu

"Suci ne smiju biti produžetak volje bilo koje vlade. Oni ne smiju biti ljudi koji ulaze u sudnicu s predrasudama oko toga tko bi trebao pobijediti", rekao je McConnell.

Kagan trenutno služi na funkciji glavnog zastupnika, osobe koja zastupa vladu SAD-a u procesima pred Vrhovnim sudom, najvišom instancom sudbene vlasti u toj zemlji. Smatra je se predvodnicom liberala na Vrhovnom sudu, a ima velik ugled u pravnim krugovima.

Obama je napomenuo da nijedno od roditelja njegove kandidatkinje "nije doživjelo ovaj dan, ali vjeruje da bi njena majka uživala u ovom trenutku. "Vjerujem da bi, kao i ja, uživala u spoznaji da će po prvi put u povijesti među sucima Vrhovnog suda biti tri žene, što će od Vrhovnog suda učiniti instituciju koja će biti prihvatljivija, reprezentativnija i više će odražavati volju naroda nego ikad prije".

Pročitajte više