OBERSNEL nezadovoljan prvonagrađenim idejnim rješenjem za uređenje kazališnog trga u rijeci

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je sjednici gradskoga Poglavarstva izrazio nezadovoljstvo odabirom nagrađenih radova na natječaju za uređenje prostora ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, nazvavši to "iživljavanjem arhitekata novcem poreznih obveznika".

Kako se u prvonagrađenom radu pojavljuju čempresi, kojih sada nema ispred zgrade kazališta, Obersnel je rekao da "ne želi groblje pred kazalištem".

Natečaj je raspisao Grad Rijeka, a za provedbu je bio zadužen gradski Odjel za urbanizam. Poglavarstvo je danas prihvatilo rezultate natječaja koje još treba potvrditi i Gradsko vijeće.

Obersnel je rekao da je Grad Rijeka provedbom tog natječaja "ispoštovao formu", ali da je on "duboko razočaran nagrađenim radovima".

Dodao je kako ti radovi ne odgovaraju onome što je većina građana navela kao svoje želje o načinu uređenja tog prostora u anketi provedenoj početkom ove godine u suradnji s USAID-om. Većina građana, rekao je, tražila je na tom mjestu uređenje parka s autohtonim biljem, a u prvonagrađenom radu pojavljuju se čempresi, kojih sada nema ispred zgrade HNK.

Rezultati ankete trebali su biti temelj za izradu rješenja na tom natječaju, što je prvi put da se u Rijeci građani uključuju izravno u realizaciju većih radova u gradu.

Na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog i hortikulturnog rješenja za uređenje kazališnog parka i trga u Rijeci, raspisanog u rujnu ove godine, prijavljeno je 11 radova, od kojih je jedan odbačen. Komisija sastavljena od arhitekata i stručnjaka iz hortikulture, predvođena arhitekticom Nanom Palinić, odabrala je četiri rada za nagrade. Prvonagrađen je rad Dragutina Kiša, koji je izradio parkovno rješenje, te Alena Oslakovića i Tomislava Kontića koji su osmislili urbanističko-arhitektonsko rješenje. Oni su nagrađeni s 40 tisuća kuna, drugonagrađeni rad dobio je 25 tisuća kuna, a dva trećenagrađena rada po 15 tisuća kuna. Prvonagrađeni autori naveli su u svom idejnom rješenju da su rad temeljili na povijesnoj matrici, odnosno na načinu uređenja tog prostora u vrijeme izgradnje kazališta.

(Hina) dsil vkn

Pročitajte više