Obersnel: Riječki Hod za život nije Rijeka, riječi organizatorice su sramotne

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel u nedjelju je osudio izjave i poruke koje je u subotu s riječkog Hoda za život uputila organizatorica Barbara Brezac Benigar te je poručio da jučerašnji Hod za život u Rijeci nije Rijeka.

"Izražavam strogu osudu i želim jasno poručiti da Riječani i Riječanke u ogromnoj većini ne zastupaju stavove i ideje koje je iz Rijeke odaslala organizatorica ovog hoda. Njene su izjave sramotne, bezosjećajne i ne pripadaju ni Rijeci ni riječkom identitetu", kazao je.

Kaže da su Riječani zagovornici građanskih prava

Najveći dio Riječana suosjećajni su ljudi, hrabri zagovornici građanskih prava i prava žena na odlučivanje o vlastitom tijelu, dodao je te ustvrdio da je Rijeka otvorena slobodnomisleća sredina.

"Barbara Brezec Benigar, organizatorica Hoda za život u Rijeci, ponizila je ljudskost i zdrav razum iznoseći odvratne komentare o silovanim ženama koje je nazvala ubojicama. Nažalost, iako nevelik, ipak zamjetan broj hodača za život koji se jučer okupio u Rijeci svojim su odazivom na ovaj skup dali potporu svojoj organizatorici. Jer slijediti nekoga na ovakav način, hodati u javnoj povorci s transparentima i osmijehom na licu, znači vjerovati organizatorici i dijeliti ideje koje zastupa. A ideje su strahotne", rekao je Obersnel.

Kazao je da je Grad dozvolio organizatorima Hoda za život da defiliraju svojom rutom jer Rijeka ne zabranjuje, no upitao se dokle smije sezati ta tolerancija.

Komentirao i ograđivanje zagrebačkog od riječkog Hoda za život

Naveo je da je, ma koliko se sada nacionalna inicijativa Hoda za život ograđivala od riječkih hodača, činjenica da su pozivali ljude na ovaj hod te da su ga riječki organizatori, pa i sama Željka Markić, optuživali da opstruira riječki Hod za život.

"Riječani i Riječanke koji se gnušaju izjava odaslanih s riječkog Hoda za život imaju još vrlo malo strpljenja za toleriranje budala. Rijeka shvaća da se čitav set radikalnih konzervativnih želja i ideja krije iza manipulacije riječima 'život, obitelj i domovina'. A kada ljudi s takvim mentalnim sklopom dođu u poziciju da kroje zakone i pravila u državi, mali je korak do strahovlade i mnogih nesloboda kojima nam prijete", rekao je Obersnel.

Poručio je da je "riječki Hod za život evidentno hod za bolesne zamišljaje i odurne izjave te da to nije Rijeka.

"Riječanin i Riječanka - to je stanje uma, dijametralno suprotno onome koje je Hrvatska čula i vidjela na jučerašnjem riječkom Hodu za život", zaključio je Obersnel.

Pročitajte više