Obersnel: Samo je HNK u Zagrebu nacionalna kuća

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je sjednici riječkog Gradskog poglavarstva istaknuo da je, od četiri nacionalna kazališta, samo HNK u Zagrebu uistinu nacionalna kuća jer u njezinu financiranju sudjeluje Grad Zagreb i državni proračun.

Izrazio je nadu da će se pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, bivši intendant riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, na sadašnjoj dužnosti boriti za ono što je želio da se provede kada je bio intendant, a to je da se dio tzv. hladnog pogona riječkog HNK, što se odnosi na plaće, režije i opremu, sufinancira iz državnog proračuna.

U raspravi poglavarstva o kulturnoj politici u Rijeci, Obersnel je, komentirajući tvrdnje da taj grad malo izdvaja za kulturu, iznio podatak po kojemu je iznos za kulturu iz gradskog proračuna od 2001. do sada povećan za 63 posto.

Članica Gradskog poglavarstva zadužena za kulturu Maja Franković ustvrdila je da je Rijeka po izdvajanju za kulturu prvi ili među prvim gradovima u Hrvatskoj.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo radom dviju ustanova kojima je osnivač Grad, a to su Gradska knjižnica i HNK, naročito s dolaskom Mani Gotovac na mjesto intendantice, ali je i ustvrdio da ustanove u vlasništvu grada - Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) ne daju dobre rezultate, odnosno da ostvaruju izuzetno male prihode.

Rekao je da u Rijeci traju pripreme za preseljenje MMSU u kompleks bivše tvornice "Rikard Benčić" i gradske knjižnice u novu zgradu.

Naveo je da sada Grad nije u mogućnosti, zbog financijskih razloga, omogućiti izgradnju koncertne dvorane u Rijeci, za što postoji velik interes. Također je najavio uskoro kupnju dijela prostora bivše Tvornice papira koji će biti namijenjeni kulturi.

Pročitajte više