Obilježavanje 1. svibnja u Maksimiru

Šest sindikalnih središnjica ove će godine zajednički obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, u zagrebačkom parku Maksimiru.

Prvi svibnja se kao međunarodni praznik rada u svijetu obilježava od 1889. godine, a u Zagrebu već od 1890. godine, kao spomen na žrtve demonstracija radnika u Chicagu 1886. godine, koji su započeli borbu za bolje radne i životne uvjete radnika.

Hrvatski sindikati ove godine 1. svibnja obilježavaju pod geslom "Politiku i političare u službu rada i radnika".

I ove godine sindikati organiziraju prvosvibanjsku povorku koja će u 10 sati krenuti s Trga bana Jelačića preko Cesarčeve, Vlaške i Maksimirske ulice do Parka Maksimir.

Okupljanje sudionika povorke bit će na Trgu bana Jelačića između 9 i 10 sati uz limenu glazbu ZET-a, Vrbovečke mažoretkinje i Vrbovečku limenu glazbu.

Povorka će ući u Maksimir oko 12 sati, nakon čega počinje službeni dio programa govorima predsjednika sindikalnih središnjica, koji će se osvrnuti na aktualnu gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

Okupljenima će se potom obratiti potpredsjednik Vlade Damir Polančec i pročelnik kabineta predsjednika Republike Hrvoje Cvitanović.

U zabavnom dijelu programa na Velikoj pozornici sudjeluju Zagrebački mališani, Flajer, Six swing orkestra, Kraljevi ulice, Vladimir Kočiš Zec, Davorin Bogović, Boris Babarović, Elemental, Shorty, Stampedo, Mile i Hladno pivo, Zabranjeno pušenje i Plesni klub Bravo.

U 11 sati kod Velike pozornice počet će podjela besplatnog graha, a osigurano je 16.000 porcija.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više