Obilježavanje desetgodišnjice otmice u Štrpcima

U BEOGRADU i Podgorici će danas biti obilježena desetogodišnjica otmice 20 putnika, 19 bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti, iz vlaka koji je prometovao na relaciji Beograd-Bar.

Tog 27. veljače 1993. godine, u stanici Štrpci zaustavljen je vlak iz kojega su pripadnici Vojske Republike Srpske, kojima je zapovijedao Milan Lukić iz Višegrada, izveli 20 putnika i potom ih pobili. Za taj zločin u Okružnom sudu u Bijelom Polju osuđen je, na 15 godina zatvora, samo Nebojša Ranisavljević, koji je od crnogorskih pravosudnih vlasti prije nekoliko dana zatražio da njegov slučaj preuzme Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

Za zločin je, nekoliko dana prije nego što je počinjen, znao tadašnji državni, politički i vojni, vrh Srbije i SR Jugoslavije, te Jugoslavenskih željeznica, ali nitko nije poduzeo ništa da ga spriječi, niti da kazni počinitelje, iako je nepunih mjesec dana nakon otmice, 18. ožujka u Prijepolju, sam Slobodan Milošević izjavio da će ´prevrnuti nebo i zemlju´ da nađe otete građane.

Godišnjica zločina bit će u Beogradu obilježena prosvjedom ´Žena u crnom´ na Trgu Republike, koji počinje točno u 15.48 sati, točno u trenutku kad je prije deset godina izvršena otmica, te večernjom javnom tribinom u Centru za kulturnu dekontaminaciju na kojoj će, među ostalima, govoriti i članovi obitelji otetih u Štrpcima.

Pročitajte više