obilježen dan brodsko-posavske županije

U Slavonskome Brodu prigodnim sadržajima večeras je obilježen Dan Brodskoposavske županije, kao prisjećanje na uspješni završetak vojnoredarstvene akcije Bljesak u kojoj su prije devet godina oslobođeni do tada zaposjednuti dijelovi Županije.

Obraćajući se sudionicima svečane sjednice, predsjednik Republike Stjepan Mesić ponovio je kako je najvažnija zadaća Hrvatske stvaranje pretpostavki za brzi ulazak u Europsku uniju i NATO. "Ali mi ne želimo biti samo formalni članovi, već se boriti i za puno dostizanje europskih standarda", kazao je Mesić.

"Udružena Europa koja otvara svoje granice nema više motiva za rat. Ulazak u takvu Europu naša je želja, ali i naša sudbina", poručio je Mesić.

Posebno se osvrnuo na stanje u gospodarstvu te istaknuo kako razvoja zemlje nema bez razvoja industrije. Spomenuo je primjer Brodsko-posavske županije koja je "svoj gospodarski razvoj nekada temeljila na industrijskoj proizvodnji, a sada se industrija Slavonskoga Broda bori za opstanak".

Mesić je rekao kako Hrvatska ne može svoj prioritet graditi samo na razvitku poljoprivrede i turizma, već mora razvijati i industriju. "Vlada mora još stimulativnijom zakonskom regulativom poticati izvoznike, otvaranje slobodnih zona, a stranim ulagačima davati izglede za dobit", rekao je.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Nagradom za životno djelo Zlatnim grbom ove su godine nagrađeni Ivo Petranović, sportski i pedagoški radnik iz Nove Gradiške, i poznati brodski kirurg Josip Šapina.

(Hina) xvruž yln

Pročitajte više