OBILJEŽEN DAN USTANKA NARODA ISTRE

U povodu obilježavanja 9. rujna, dana kada je prije 60 godina nakon kapitulacije Italije došlo do općenarodnog ustanka naroda Istre, istarski župan Ivan Jakovčić danas je u Pazinu organizirao prijem za predstavnike istarskog Saveza udruga antifašističkih boraca. L

Na povijesne događaje iz 1943. podsjetio je predsjednik SUAB-a Istarske županije Miho Valić naglasivši da je ustankom i rujanskim odlukama o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom narod Istre nakon stoljeća života pod tuđinskom vlašću uzeo sudbinu u svoje ruke.

Župan Jakovčić rekao je da je do današnjeg puta prema Europskoj uniji Hrvatska došla zahvaljujući upornosti antifašističkog pokreta koji je, naglasio je, omogućio njezine današnje granice i vrijednosti demokracije, jezične tolerancije, socijalne pravde i prava manjina.

"Za vrijednosti antifašizma i politiku zacrtanu u vrijeme Drugog svjetskog rata Istra se opredjeljuje i danas kada je najnaprednija hrvatska regija", rekao je župan Jakovčić dodavši kako je to potvrda da se na ovom području vodi jedna demokratska, slobodarska i antifašistički orijentirana politika.

(Hina) dsp jn

Pročitajte više