Obilježena 11. obljetnica masakra na sarajevskoj tržnici Markale

Visoki bosanskohercegovački dužnosnici i brojni građani Sarajeva okupili u se u subotu pred spomenobilježjem na sarajevskoj tržnici Markale kako bi odali počast žrtvama maskra iz 1994. godine.

U eksploziji minobacačke granate ispaljene s položaja srpskog topništva oko opsjednutog Sarajeva tada je na mjestu poginulo 68 osoba a ozljeđeno ih je još 142.

Uz pročelje zgrade pred kojom je eksplodirala granata danas se nalazi mramorni zid na kojemu su ispisana imena svih žrtava a po prvi puta tržnica Markale je u subotu bila zatvorena u znak sjećanja na njih.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u kratkom je govoru istaknuo kako je o ovakvim događajima važno govoriti i to ne samo zbog prošlosti nego i zbog budućnosti kako se zlo ne bi ponovilo.

"U ovom vremenu to je posebice važno zbog pokušaja iskrivljavanja istine o stradanjima građana Sarajeva i BiH. To čine one političke snage i njihovi sljedbenici koji su za te zločine odgovorni", kazao je Tehić očevidno aludirajući na pokušaje u Republici Srpskoj i Srbiji da se masakr na Markalama iz veljače 1994. godine predstavi kao krivotvoren događaj koji je trebao poslužiti za izazivanje međunarodne vojne intervencije u BiH.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je u procesu protiv generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića prihvatio dokaze optužbe po kojima je srpska strana odgovorna za brojne napade protiv civilnog stanovništva u Sarajevu uključujući i masakr na Markalama.

Tihić je podsjetio kako je tijekom više od tisuću dana srpske opsade glavnog grada BiH u njemu ubijeno više od 12 tisuća njegovih stanovnika među kojima je bilo i više od tisuću djece. Počinitelji takvih zločina, kazao je Tihić, moraju biti otkriveni i kažnjeni.

(Hina) xrmav ysd

Pročitajte više