Obilježena 32. obljetnica progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod križa na Biljskoj cesti danas je obilježena 32. obljetnica progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje u Domovinskom ratu, kada je iz tog dijela Hrvatske prognano više od 20 tisuća ljudi.

Vijence su položili predstavnici državnih i lokalnih vlasti te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

"Vratilo se više od 92% nekadašnjih prognanika"

Predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Branko Pek rekao je kako je na današnji dan 1991. godine iz Baranje prognano više od 20 tisuća ljudi, koji su uglavnom potražili utočište u Osijeku te sedam godina boravili u progonstvu čekajući povratak.

Kada je 15. siječnja 1998. završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, stvorili su se uvjeti za povratak, a s obzirom na to da su brojni stambeni objekti bili devastirani, započela je i obnova, u koju je hrvatska država uložila više od 43 milijarde kuna, dodao je Pek.

Istaknuo je kako se na područje Baranje vratilo više od 92 posto nekadašnjih prognanika te podsjetio kako se ne smije zaboraviti niti na preko 200 civila, ubijenih tijekom okupacije Baranje i protektorata mirovnih snaga UN-a.

"Odajemo počast poginulim braniteljima i ubijenim civilima"

Bivši povjerenik vlade za Baranju Marko Kvesić kazao je kako se na današnji dan prisjećamo protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Baranje, u čemu su sudjelovale postrojbe tzv. JNA, četnici iz Srbije te pobunjeno lokalno srpsko stanovništvo.

Danas odajemo počast poginulim braniteljima, ali i ubijenim civilima koji su ostali na području privremeno okupirane Baranje, rekao je Kvesić dodavši kako je ipak ostvaren cilj povratka prognanika mirnim putem, bez daljnjih žrtava.

Umirovljeni general HV-a Mladen Mikolčević istaknuo je kako se danas prisjećamo tužnih i teških trenutaka iz nedavne povijesti, brutalne velikosrpske agresije na Baranju te egzodusa nesrpskog stanovništva.

Na nama je da se toga prisjećamo, u čast onima koji su dali svoje živote u obrani Baranje i Hrvatske, sve do konačnog oslobođenja u operaciji "Oluja", poručio je Mikolčević.

Obilježavanje se nastavlja u mjestu Mece, gdje će se održati javna tribina "Mirna reintegracija - 25. godina poslije".

Pročitajte više