OBILJEŽENA 9. GODIŠNJICA SMRTI STJEPANA SULIMANCA

U povodu devete godišnjice smrti pučkog tribuna i prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora Stjepana Sulimanca Štefine na njegov grob u rodnome mjestu Turnašici, u blizini Pitomače, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Stjepanu Sulimancu počast su odali izaslanik Sabora Đuro Dečak, virovitičko-podravski župan Ivan Begović, načelnik pitomačke općine Zdravko Dijaković, te uime HDZ-a saborski zastupnik Drago Krpina.

Kako je istaknuto na komemoraciji, Stjepan Sulimanac cijeli se život borio za domovinu, seljaka, selo i poljoprivredu, a dao je golem doprinos u stvaranju hrvatske države.

U mjesnoj crkvi Presvetog Trojstva za Stjepana Sulimanca služena je misa zadušnica.

Stjepan Sulimanac rodio se 27. srpnja 1915. u Turnašici. Drugi svjetski rat dočekao je kao dužnosnik HSS-a u Virovitičkom kotaru. Nakon rata hrabro nastavlja djelovati za HSS pa su ga komunističke vlasti osudile najprije na devet godina robije, a nakon toga na još dvije zbog knjige "Temelj ljudske pravde", objavljene u Beču godine 1971.

Sulimanac je od 1990. bio član HDZ-a, a kao najstariji zastupnik 30. svibnja 1990. otvorio je osnivačku sjednicu višestranačkog Hrvatskog sabora, kojom je i predsjedao.

(Hina) skap mć

Pročitajte više