Obilježeno 13 godina od pogibije general bojnika Blage Zadre

Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom i komemorativnim skupom u Vukovaru je danas obilježeno 13 godina od pogibije general bojnika Blage Zadre.

"Bez heroja kao što je bio Blago Zadro, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske", istaknuo je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, govoreći na komemorativnom skupu, održanom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovar.

"Blago Zadro nije samo simbol obrane Borova naselja i Vukovara, nego i jedan od najsvjetlijih simbola obrane Hrvatske", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izrazila je nadu da će Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je jučer prihvatila Vlada, "vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima", te da se on više nikada neće mijenjati.

"Domovinski rat bio je pravedan, osloboditeljski i obrambeni i nikome nećemo dopustiti da tu istinu prekraja i falsificira", rekla je Kosor.

Na komememorativnom skupu, kojeg su organizirali vukovarska gradska i vukovarsko-srijemska županijska organizacija HDZ-a, također su govorili ministar obrane Berislav Rončević, predsjednik županijskog HDZ-a Petar Čobanković i predsjednik vukovarskog HDZ-a Petar Mlinarić.

U prostorijama nekadašnje Mjesne zajednice na Trpinjskoj cesti prikazan je nakon toga dokumentarni film o životu Blage Zadre.

Osim mnogobrojnih Vukovarčana, suboraca general bojnika Blage Zadre i ostalih hrvatskih branitelja, na komemorativnom skupu i prikazivanju filma bili su i članovi obitelji Zadro te izaslanstva iz hercegovačkog mjesta Ledinca, rodnog mjesta Blage Zadre, općine Gruda i grada Kupresa.

Misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske koja je u izgradnji, služio je župnik iz Borova naselja fra Ante Perković.

Uoči mise zadušnice i komemorativnog skupa, mnoga su izaslanstva položila vijenac na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Počast Blagi Zadri polaganjem vijenaca odala su i izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, HDZ-a, Glavnog stožera Oružanih snaga, grada Vukovara, Ministarstva obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti te izaslanstva mnogih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Na obilježavanju 13. godišnjice pogibije general bojnika Blage Zadre u Vukovaru bili su i pripadnici Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro" iz Zagreba. Oni su također u Domu hrvatskih branitelja bili na multimedijalnoj prezentaciji bitke za Vukovar godine 1991., nakon čega su položili vijenac na grob general bojnika Blage Zadre te kod križa za poginule hrvatske braniteelje.

Također popodne će posjetiti masovnu grobnicu na Ovčari

Blago Zadro bio je jedan od osnivača HDZ-a za bivšu općinu Vukovar. Činom general bojnika posmrtno ga je odlikovao pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Poginuo je u napadu srpskih agresora 16. listopada 1991. godine, nedaleko od Trpinjske ceste, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju, čiji je bio zapovjednik obrane.

Posmrtni ostaci Blage Zadre ekshumirani su godine 1998. iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, zajedno s 937 žrtava srpske agresije na Vukovar.

Ime Blage Zadre danas nosi i glavna ulica u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

(Hina) xdra ysp

Pročitajte više