Obitelj Salpietro: Puštanje Horvatinčića dokaz je da pravosuđe u Hrvatskoj ne funkcionira



"ZGROŽENI smo viješću da je Tomislav Horvatinčić pušten danas na slobodu. Takva odluka očigledan je dokaz da pravosuđe u Hrvatskoj ne funkcionira. Pokrenut ćemo diplomatsku inicijativu te protestirati zbog te odluke, a o svemu će biti obaviješteni i talijanski mediji", stav je obitelji Salpietro nakon što su od njihov odvjetnice u Hrvatskoj Anamari Laškarin primili vijest da je Horvatinčić izašao na slobodu.

Stravična nesreća i bezobzirnost hrvatskog tajkuna

Talijanska obitelj Salpietro nije očekivala da bi se Horvatinčić mogao naći na slobodi posebice jer je više puta ponavljao kazneno djelo za koje ga se tereti, a u u desetak godina imao je više od 30 prekršaja u prometu, mahom prekoračenja brzine. Podsjetimo i kako je već ubio za volanom i to 1981. godine.

Sama nesreća u kojoj je poginuo talijanski par bila je stravična. Podsjetimo kako DORH-a navodi se da je Horvatinčić glisirao brzinom od 25 čvorova te da je uključio automatski pilot, a da pritom uopće nije nadzirao navigaciju. Horvatinčić je u punoj brzini naletio na jedrilicu u kojoj je bio bračni par Salpietro, a "iako je bio svjestan da je uslijed naleta njegove jahte došlo do nesreće u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijeđeni, ostavio  bez pomoći jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama".

Što je trebalo napraviti pa da ostane?


"Što je gore od ovog trebao napraviti čovjek pa da ostane u zatvoru", pita se obitelj Salpietro, prenosi nam odvjetnica Laškarin. Također, pitali smo je li možda stigla ponuda o naknadi koju se najavili Horvatinčićevi odvjetnici putem Indexa, no dobili smo negativan odgovor.

"Ne. Nikada ništa nije došlo od njega u tom smislu. On nikada osobno ni preko svojih opunomoćenika nije došao u kontakt s obitelji niti išta nudio. Jedino što je došlo bio je telegram sućuti", rekla je odvjetnica Laškarin koja se i dalje čudi kako je moglo doći do puštanja Horvatinčića s obzirom na njegovu prošlost.

"Horvatinčić će trebati dobro razmisliti koja je naknada dovoljna za njegov bezobzirni čin u kojem su uništena dva ljudska života", rekla je na kraju Laškarin.

Pročitajte više