Obiteljaši poludjeli zbog crtića, a o crkvenom zataškavanju zlostavljanja djece šute

Foto: Facebook/Dubravka Petric/PIXSELL

JUČER smo svjedočili nečemu što je u dosadašnjoj povijesti hrvatskog naroda i Katoličke crkve u Hrvata bilo nezamislivo: konferenciji za medije jednog nadbiskupa koji se opravdava u vezi zaštite svećenika optuženog za seksualno zlostavljanje djevojčica. 

>> Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: Da sam ga maknuo, srušio bi mu se svijet

Pedofilski skandali u Katoličkoj crkvi nisu ništa novo, u njih su po tvrdnjama nekih medija i istraga bili upetljani i pape Wojtyla i Ratzinger.

Pedofilski skandali su uzdrmali Katoličku crkvu diljem svijeta

U Irskoj se dogodila potpuna transformacija društva nakon što su otkriveni višedesetljetni skandali sa zlostavljanjem tisuća djece u režiji institucija Katoličke crkve, u Njemačkoj se Katolička crkva i dalje ispričava zbog zataškavanja pedofilskih skandala, u SAD-u su diocese isplatile milijune i milijune dolara odšteta žrtvama svećenika predatora, koje su njihovi biskupi i nadbiskupi štitili iako su znali da zlostavljaju djecu.

U Hrvatskoj je dosad u javnost isplivalo nekoliko skandala, no s obzirom na svjetska iskustva, ali i na to kakvi su odnosi i stavovi katoličkog klera u Hrvatskoj, logično je pretpostaviti da ima mnogo više slučajeva zlostavljanja nego što se zna u javnosti. Razlog tome je i reakcije dijela javnosti na žrtve, koje se napada kao agente protiv dobrog glasa Crkve, umjesto da im se pokaže odgovarajuće poštovanje i suosjećanje. 

Nije lako prijaviti svećenika za seksualno zlostavljanje

Ako je povijest išta pokazala, onda je to da su optužbe da je svećenik zlostavljao dijete pretežito točne. Nikome nije ugodno iznijeti takvu optužbu, naročito vjernicima koji na svećenike gledaju kao na autoritete. Ne ide se olako prijavljivati nikome da te svećenik zlostavljao. 

Sve to treba uzeti u obzir kada je riječ o konferenciji za medije nadbiskupa Đure Hranića, koji je nehotice pokazao monstruoznu kurcobolju za žrtve pohotnog svećenika Zlatka Rajčevca iz Sotina, ali i golemu empatiju za optuženog predatora.

 

Hranićeve poremećene vrijednosti

Rekao je da nije bio pravomoćno osuđen, pa zbog toga nije mogao nikako intervenirati. Na pitanje novinara zašto svećenika nije premjestio iz Sotina, Hranić je mrtav-hladan rekao da je dotični bio star, pa bi mu jako teško pala selidba.

A to što su žrtve morale gledati svećenika u selu, znajući da ga nadbiskup štiti, to Hraniću nije uopće palo na pamet. 

Svjedočili smo priznanju jednog nadbiskupa da je dobrobit optuženog seksualnog napasnika stavio iznad dobrobiti njegovih žrtava. Riječ je o nekakvoj patološkoj malformaciji kršćanske ideje milosrđa, koja Hranića diskvalificira i kao katolika i kao čovjeka.

>> Ovom čovjeku pedofili su OK. Njegova opravdanja su odvratna

Hranić je konferenciju za medije zakazao jer više nije mogao šutjeti na seriju istraživačkih članaka novinara Hrvoja Šimičevića u Novostima, koji je detaljno istražio cijeli slučaj, od Sotina do Vatikana. U najavi se govorilo o "poluinformacijama" i dovodilo u pitanje rad novinara. Ali u tom očajničkom pokušaju da pokopa Šimičevića, Hranić se samo još dodatno razotkrio.

Koliko još ima ovakvih slučajeva u Hrvatskoj?

Nadbiskupov verbalni striptiz razgolitio je hrvatsku stvarnost u ovom trenutku: crkvenog moćnika koji štiti svećenika zlostavljača na uštrb dobrobiti maloljetne žrtve i pravde.

Pitanje nije sada samo što će biti s Hranićem - svećenik Rajčevac je preminuo ne dočekavši kraj suđenja - već i koliko još ovakvih slučajeva imamo u Hrvatskoj, a da nisu prijavljeni policiji niti poznati javnosti. Koliko još zlostavljanje djece taji ono što im se dogodilo, koliko još svećenika predatora vreba sljedeće žrtve?

Neki naivac bi pomislio da će baš najveći samoprozvani zaštitnici djece odmah skočiti na zadnje noge i zahtijevati pravdu za žrtve svećeničkog zlostavljanja, ali oni su u isto vrijeme bili zauzeti progonom jednog crtića. Zvuči kao prvoloptaška fora koju bi neki hejter obiteljaša smislio, ali ne.

Obiteljaši poludjeli zbog crtića na HRT3

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre je u objavi na Facebooku kritizirao nacionalnu televiziju zbog jedne epizode crtića koja je emitirana na Trećem programu HRT-a.

>> Zastupnik Suverenista ljutit zbog crtića na HRT-u: "Propaganda koju svi financiramo"

U objavi pod naslovom "Propaganda koju svi financiramo - rodna ideologija", saborski zastupnik je poručio kako lik Christine Jorgensen iz francuskog crtića Drske djevojke predstavlja primjer propagiranja transrodne ideologije.

Kampanju je onda lansirao i portal udruge U ime obitelji Narod.hr, koji je u 48 sati objavio desetak članaka o crtiću Drske djevojke. Naravno, oglasila se i čelnice udruge U ime obitelji Željka Markić, zavapivši na Facebooku da "javna televizija smatra da je OK djeci od 8, 9 ili 10 godina prikazivati glorificiranje ‘promjene spola’ i pobačaja?!".

Igor Peternel je na Twitteru zbog crtića pozvao na revoluciju, oglasio se i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica, a Vice Batarelo iz udruge Vigilare je ekspresno protiv crtića pokrenuo peticiju. 

Samoprozvani zaštitnici djece

Svi oni ističu da samo žele zaštititi djecu, da im je dobrobit djece najvažnija, ali crtići ne siluju djecu, dok katolički svećenici siluju.

Nije li važnije zaštiti dijete od seksualnog zlostavljanja nego od nekog kratkog crtića, kojega se sutra možda hoće sjećati, a možda i ne? Ostavlja li gledanje pa i, hajde dopustimo, neprimjerenog crtića u djetetu veću traumu od seksualnog zlostavljanja i to koje čini figura autoriteta i povjerenja? Što je veći problem?

Ako pogledamo ponašanje naših obiteljaša, očito je crtić prikazan u popodnevnim satima na HTV3 veći problem. Izmišljena "indoktrinacije djece" je bitnija od konkretnog seksualnog zlostavljanja djece, to je njihova poruka. Pobjesnite zbog naše fikcije, ignorirajte stvarnost koja vam je pred očima!

Problem zataškavanja je mnogo širi

Teško da ima boljeg primjera za ilustriranje golemog i beskrupuloznog licemjerja koje u vezi ovih tema demonstrira klerikalna desnica sa svojim obiteljaškim trabantima iz udruga. 

Pritom je njihovo djelovanje štetno za cijelo društvo, jer oni zapravo sudjeluju u zataškavanju svećeničkog zlostavljanja djece. Dovoljno je pogledati portal Narod.hr, koji je o sotinskom svećeniku do jučerašnje Hranićeve presice objavio točno nula članaka.

Čitatelj koji se samo tamo informira tek je jučer mogao saznati da tu ima nekakav skandal, iako Novosti već tjednima objavljuju članke o tome, a većina mainstream medija ih prenosi. 

Znakovito je i da je katoličkim portalima trebalo nekoliko sati da objave vijesti o Hranićevoj presici, kao da su se našli u neobranom grožđu. Do jučer su sustavno ignorirali otkrića iz Novosti, a nisu ni Hranića pitali za reakcije, pravili su se da slučaj predatora iz Sotina uopće ne postoji, iako je bio općepoznat svjetovnim medijima.

>> Nadbiskup pričao o svećeniku optuženom za pedofiliju. Katolički portali ignorirali

Sada odjednom nadbiskup drži presicu i nastala je kriza, pa su jednostavno navečer konačno morali objaviti nešto. Ali i to je vrsta zataškavanja, kada se čitateljima katoličkih medija ne nude pravodobne i cjelovite informacije o seksualnim skandalima u koje su upetljani svećenici.

Uostalom, zašto katolički portali poput Bitno.net ili Hrvatska medijska mreža nisu sami istražili ijedan slučaj svećeničkog zlostavljanja u Hrvatskoj? Kako to da ih uvijek otkriju svjetovni mediji?

Bartulica tvita o svemu, samo ne o pedofilskom skandalu u Katoličkoj crkvi

Sličan obrazac zataškavanja demonstrirao je i Stjepo Bartulica na svom Twitteru. Oglašava se o "woke crtićima", piše o izbornim jedinicama, DORH-u i Plenkoviću, ali nema ni riječi o skandalu nadbiskupa Hranića niti samoinicijativne osude propusta u slučaju Rajčevac.

Dapače, bilo je potrebno pitanje novinarke N1 da se Bartulica očituje, ponudivši na kraju na načelnom nivou jasnu osudu bešćutnog ponašanja prema žrtvama zlostavljanja. 

No, rekao je da je tek jučer saznao za slučaj. Kako je to moguće? Novosti o tome pišu tjednima, ostali mediji prenose.

>> Hranić znao za svećenika pedofila. Nije ga poslao u penziju, pustio da radi s djecom

Je li riječ o nesvjesnom sljepilu na teme koje nisu ugodne za reputaciju njegove voljene Katoličke crkve ili lošoj informiranosti zastupnika i člana Opus Deija? Jer ako je Bartulici doista stalo do Crkve, onda bi mu teme o opačinama hrvatskih svećenika trebale biti prilično važne i prioritet, jer očito štete ugledu Crkve. 

O crkvenoj pedofiliji Željka Markić, Peternel i Batarelo nemaju ništa za reći

Uzalud ćete sada tražiti Facebook objave Milanovića Litre i Željke Markić o sotinskim žrtvama popa predatora, o tome ne tvitaju ni Peternel ni Bartulica, a nema ni Batarelove peticije u kojoj se traži od crkvenih i svjetovnih vlasti da sve raščiste i kazne odgovorne za zataškavanje i druge propuste u slučaju svećenika Rajčevca. Nula bodova. Skandal nadbiskupa Hranića je tabu. O tome se šuti. 

Zato na sav glas viču o nekakvom crtiću i usput demoniziraju transrodne ljude kao nešto opasno za djecu. Standardna retorika homofoba o gejevima i lezbijkama kao ugrozi za djecu, kojoj više nitko ne vjeruje, sada je prebačena na transrodne ljude.

Crtići ne siluju djecu, svećenici da

Uvjeravaju ljude da će netko postati transrodan zato što je vidio crtić o jednoj transrodnoj povijesnoj ličnosti. Suludo. Kao što nitko nije postao gej jer je gledao Will & Grace. Dajte ljudi, ne budimo namjerno glupi kao Igor Peternel i namjerno manipulativni kao Željka Markić! Svatko bi trebao biti bolji čovjek od toga.

Stoga je važno pozabaviti se stvarnim problemom koji je pred nama, a to je što se u Katoličkoj crkvi u Hrvata događa po pitanju svećeničkog zlostavljanja djece. Drugdje su biskupije i biskupske konferencije angažirale neovisne stručnjake i ponudile im pristup svojim arhivima da istraže sve, zašto to ne bi učinila i Hrvatska biskupska konferencija? Jesmo li sigurni da su pokojni svećenik Rajčevac i njegov zaštitnik nadbiskup Hranić jedine dvije trule jabuke?

Tko vas pored svih tih otvorenih pitanja uvjerava da je jedan crtić veća opasnost za vaše dijete od katoličkog svećenika, taj vas očito laže.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

 

Pročitajte više