Objavljen navodni plan za kraj rata, ima 15 točaka. Ukrajina: To su ruski zahtjevi

Foto: EPA

UKRAJINA i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 točaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, navodi Financial Times pozivajući se na tri izvora u pregovorima.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje.

Sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku. Kijev bi morao i osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini.

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični. Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Financial Times da bi svaki dogovor uključivao to "da će vojska Rusije napustiti teritorij Ukrajine".

Peskov: Prerano je za otkrivati detalje sporazuma

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "prerano otkrivati bilo kakav niz potencijalnih sporazuma između Moskve i Kijeva o rješavanju sukoba u Ukrajini", navodi ruska državna novinska agencija RIA.

"Izvješće Financial Timesa o predloženom mirovnom planu od 15 točaka između Moskve i Kijeva samo pokazuje "zahtjeve ruske strane", rekao je ukrajinski pregovarač Mihajlo Podolyak.

"Jedino što potvrđujemo u ovoj fazi je prekid vatre, povlačenje ruskih vojnika i sigurnosna jamstva iz niza zemalja", dodao je.

Pročitajte više