Objavljen roman američke spisateljice Mary Karr

"JUNF", roman nagrađivane američke spisateljice Mary Karr o trnovitom putu vlastitog odrastanja, objavljen je i u hrvatskom prijevodu.

Autorica u romanu o svojim tinejdžerskim godinama, u originalu pod naslovom "Cherry", još jednom pokušava pobjeći od uzbuđenja i strahova svog psihičkog i fizičkog buđenja, što je započela u široj autobiografiji "Liars Club" iz 1996.

Poput svih tinejdžera, u potrazi za idealnom ljubavi i u stalnom sukobu s autoritetima, Mary se susreće sa šarolikim i skandaloznim društvom - surferima, jogijima, narkomanima.

Književni kritičari priznaju da je Mary Karr svoju životnu dramu uspješno prenijela u "nabrijanu, briljantnu prozu koja klizi razapeta između sreće i tragedije".

Roman "Junf" bio je na listama najprodavanijih knjiga vodećih američkih dnevnih novina, od istočne do zapadne obale. "New Yorker" je objavljivao odlomke romana, "New York Times" dodijelio mu je naslov Notable Book, a "Entertainment Weekly", "Us" i Amazon.com proglasili su ga najboljom knjigom 2000.

Mary Karr (Leechfield, Texas, 1965.) odrastala je uz roditelje alkoholičare, koji su se rastali nakon selidbe u Kolorado, a Karr se s ocem vraća u Texas. Prvu zbirku pjesama "Abacus" objavljuje 1987. Nastavila se baviti pjesništvom - objavila je zbirke "The Devils Tour" (1994.) i "Viper Tour" (1998.). Predavala je književnost na Radcliffe Collegeu, a sada predaje na sveučilištu Syracuse.

Roman "Junf" objavila je zagrebačka nakladna kuća "Celeber" u Biblioteci Y. Knjigu je s engleskog prevela Sandra David.

Pročitajte više