objavljen roman ´Izvor energije Tesla´ reinholda Lutzmanna

Njemački inženjer Reinhold Lutzmann iz Muenchena objavio je, u povodu 60. godišnjice smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih istraživača na području elektrotehnike i radiotehnike, biografski roman ´Energiequelle Tesla´ (Izvor energije Tesla) koji je tiskao Argo Verlag iz Marktoberdorfa (660 str.).

Po Lutzmanovim riječima, prije više godina kada je u inozemstvu slučajno vidio jedan film o Nikoli Tesli zainteresirao se za tog istraživača i znanstvenika.

Kako se moglo dogoditi da za studija nisam sreo niti jedan put ime Nikole Tesle i da se u svojem radu nisam sreo s njime, pita se autor romana, koji je, kako tvrdi, našao vrlo oskudne podatke o Tesli i u njemačkoj literaturi.

Tek kad sam svoj interes protegnu na engleski jezik, kako napominje, otvorio mi se jedan novi nevjerojatno obilat pogled u povijest i temelje elektrotehnike.

Nakon svega bilo mi je jasno da tako ne smije ostati.

´Moj roman tek je mala zahvalnost Vašoj naciji koja s pravom može biti ponosna što je iznjedrila iznimnu osobnost kao što je Nikola Tesla. Bila bi mi velika čast kad bi moj rad barem malim dijelom mogao pridonijeti da naši narodi intezivnije postanu svjesni stoljetne zajedničke povijesti´, napominje autor romana u obavijesti hrvatskom generalnom konzulu Zvonku Plećašu u Muenchenu da je roman objavljen.

Na ovitku knjige piše kako je riječ o sveobuhvatnom istraživačkom romanu, kojemu je zadaća prikazati čitateljima u zanimnljivom i lakom obliku nesebičan i genijalan rad jednog nesvakidašnjeg inženjera, mnoštvo njegovih otkrića i pronalazaka te utjecaj njegova životnog djela na današnjicu.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856., a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku. Od 1884. živio je u SAD-u, gdje je patentirao oko 700 izuma. Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju.

Stekao je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu (1926.) te više sveučilišta u svijetu. Njemu u čast uvedena je (1956.) međunarodna jedinica magnetske indukcije - tesla (T).

Pročitajte više