OBJAVLJENA JANKELEVITCHEVA KNJIGA "PARADOKS MORALA"

Knjiga francuskog filozofa i muzikologa Vladimira Jank?l?vitcha "Paradoks morala" objavljena je u nakladi AGMa iz Zagreba.

U prijevodu Danijela Bućana na oko 250 stranica u četirima poglavljima izložena je rasprava o neizbježivosti, prisutnosti i protuslovljima morala.

Moralno protuslovlje Jank?l?vitch definira kao potrebu "beskonačna činjenja mogućim neke zauvijek nemoguće mogućnosti". Moralna volja može ono što može usprkos zapreci, a time upravo zahvaljujući njoj, objašnjava u pogovoru urednik Dragutin Lučić Luce i zaključuje: "Davati ono što se ima, puno je, no davati ono što se nema, čudo je."

Filozof paradoksa, poznat po zauzimanju za "živo filozofiranje" i člancima o glazbi, objavio je dvadeset knjiga, a u Hrvatskoj su do sada prevedena samo dva kraća teksta.

Vladimir Jank?l?vitch (31. kolovoza 1903., Bourges - 6. lipnja 1985., Pariz), dijete naturaliziranih ruskih Židova, diplomirao je i doktorirao filozofiju u Parizu, a za Drugoga svjetskog rata sudjelovao je u Pokretu otpora.

Za profesora na Sorboni biran je 1951. gdje ostaje do umirovljenja 1977., uključivo i vrijeme studentske pobune 1968., kad nije napuštao studente.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više