Objavljena knjiga novinara Josipa Milića "Sekte i masoni"

KNJIGU Josipa Milića "Sekte i masoni" objavili su nakladnici Društvo hrvatskih književnika HercegBosne i Neretvanska riznica umjetnina u Opuzenu.

Knjiga "Sekte i masoni" (94 str.) skup je publicističkih tekstova što ih je autor objavljivao u mostarskom tjedniku "Danasu", a recenzenti knjige su o. Mijo Nikić i Miro Glavurtić.

U prvom dijelu knjige Milić obrađuje sekte Hare krišna, Jehovine svjedoke, komaje, mormone, Veleposlanstvo božjega kraljevstva i scientologe.

"Intervjuirajući njihove predstavnike, obradio sam sekte do kojih sam mogao doći", rekao je Josip Milić i dodao kako im članstvo varira, pa sekta Veleposlanstva božjega kraljevstva u Rovinju ima tek jednoga člana, a Jehovinih svjedoka ima više tisuća.

U drugom dijelu knjige autor obrađuje djelatnost masonskih udruga koje, kako tvrdi, nisu jedinstvene u svijetu jer, dok po "Statutu" engleskih masona svaki član mora biti vjernik, francusko slobodno zidarstvo zabranjuje vjernicima članstvo u svojim ložama.

Za razliku od srpske masonerije, hrvatsko slobodno zidarstvo, osim svojih ranih početaka pod vodstvom grofa Janka Draškovića, uglavnom je bilo nesamostalno i pod utjecajem inozemnih loža, ističe autor i dodaje kako se slobodni zidari u svim zemljama djelatno zanimaju za područje sudstva, bankarstva i sveučilišne nastave.

Po ugledu na Talijane i srpski su masoni planirali ujedinjenje svih Srba u jednoj državi, naglašava Milić i dodaje kako je plan izveden stvaranjem karađorđevićevske Jugoslavije 1918., a nastavljen u komunističkoj Jugoslaviji pod vodstvom Josipa Broza Tita, koji je inače zabranjivao rad domaćim masonskim udrugama.

Knjigu "Sekte i masoni" u Mostaru su u početku tjedna predstavili Slavica Juka, Ante Paponja i predsjednik DHK Herceg-Bosne Zdravko Kordić.

Josip Milić, književnik i novinar, mostarski je dopisnik zagrebačkih listova Hrvatskoga slova i Fokusa.

Pročitajte više