Objavljena kompletna baza "Panama papersa": Na popisu deseci hrvatskih građana i adresa

Screenshot: YouTube, ICJ

OBJAVLJENA je kompletna baza podataka s informacijama o više od 200.000 pravnih i fizičkih osoba koje su obuhvaćene aferom "Panama Papers".

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalaze se deseci fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima i tvrtkama.

Objavljeno je i na desetke imena povezanih s offshore kompanijama, među kojima su: Zoran Jurić, Vedran Manojlović, Zlatko Garač, Domagoj Vuković, Gordan Bubek, Sandro Baričević, Mislav Bobić, Denis Borović, Dubravka Borović, Marijan Pavelić, Miroslav Antunović, Mislav Bobić, Zlatko Garco, Berislav Maleš, Milan Holjevac, Stjepan Bilaver, Sanja Bubek, Klaudio Marčelić, Jerko Filipović, Marko Kordiš i Klaudio Marčelić.

U bazi su među posrednicima objavljena imena: Gordan & Sanja Bubek

Bernhardse, AAGE te Ana Zelenović.

U nastavku pogledajte popis adresa i tvrtki.

Na popisu tvrtki nalaze se Jadran Maritime Services S.A., SGSB Company Limited i Keymore Property Asset INC.

Bazu podataka za Hrvatsku možete pogledati OVDJE.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija i zaklada te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način. Također pozivaju građane da im se obrate ovdje u slučaju da su otkrili da su podaci u bazi netočni.

Podsjetimo, od početka travnja, otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja brojnih istraga u svijetu te do odstupanja islandskog premijera i jednog španjolskog ministra.

Baza podataka uključit će informacije o više od 200.000 društava, kartela i zaklada registriranih u 21 poreznoj oazi.

Umiješani kraljevi, šeici, svjetski lideri...

Podsjetimo, ICIJ je početkom travnja na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skandalu s pranjem novca i utajom poreza, u koji su umiješani najveći svjetski lideri, premijeri, predsjednici, kraljevi...


Objavljeno je 11,5 milijuna tajnih dokumenata koji datiraju iz razdoblja unazad 40 godina - radi se o najvećem curenju podataka u povijesti offshore trgovanja. Dokumenti sadrže 214.000 offshore entiteta povezanih s ljudima u više od 200 zemalja. Među bogatašima umiješanim u skandal su političari, direktori, ali i sportaši, krijumčari drogom, prevaranti, mafijaši...

U dokumentima su sadržane informacije o offshore računima više od 140 političara i državnih dužnosnika diljem svijeta, uključujući 72 bivših i aktualnih svjetskih lidera. Među njima su premijeri Islanda i Pakistana, ukrajinski predsjednik i saudijski kralj.

Dokumenti otkrivaju da bliski suradnici Vladimira Putina u offshore tvrtkama skrivaju preko dvije milijarde dolara.

U dokumentima se nalaze najmanje 33 tvrtke koje se nalaze na crnoj listi SAD-a zbog dokaza da su umiješane u nelegalne poslove - suradnju s meksičkim krijumčarima drogom i terorističkim organizacijama poput Hezbollaha.

Dokumenti pokazuju kako su velike banke - poput HSBC-a, UBS-a i Société Généralea - otvorile više od 15.000 offshore tvrtki za svoje klijente i to posredstvom Mossack Fonsecae.

Od početka travnja, otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja brojnih istraga u svijetu te do odstupanja islandskog premijera i jednog španjolskog ministra.

ICIJ kaže da se istraga dokumenta nastavlja te najavljuje nove pojedinosti u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Pročitajte više