Objavljena nova karta ECDC-a, hrvatska obala i dalje narančasta

Foto: ECDC

EUROPSKI centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu korona kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u "narančastom", što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Većina hrvatskih konkurenata je u crvenom

Veći dio Grčke kao i mediteranska obala Francuske te Sicilija i Sardinija na prošlotjednoj su karti bili u narančastom, a sada su hrvatski konkurenti u ljetnom turizmu označeni tamnijim bojama od hrvatske obale.

Tako su otoci u južnom dijelu Egejskog mora u "tamno crvenom", zbog čega ECDC savjetuje da se ne putuje u ta područja, ako ne postoje esencijalni razlozi.

U toj se regiji nalaze popularna turistička odredišta, poput Mykonosa, Santorinija i Rodosa koji privlače milijune turista svake godine.

Sva su grčka glavna turistička odredišta u crvenom ili tamno crvenom, osim regije u kojoj se nalaze Samos, Hios i Lezbos koja je u narančastom.

Kopnena je Italija većinom narančasta, izuzev Pijemonta i južnog Jadrana koji su u zelenom, dok su Sicilija i Sardinija u crvenom. Cipar je označen tamno crvenom bojom,  a Malta u crvenom.

Mediteranska obala Francuske je crvena, osim Korzike koja je tamno crvena. Većina Španjolske je u tamno crvenom, a manji dio u crvenom.

Portugal je označen crvenom bojom, izuzev Madeire koja je u narančastom.

Većina Srednje Europe i cijela Njemačka su u zelenom. Skandinavske su zemlje većinom zelene, izuzev narančasto-crvene Danske, dok su Nizozemska, Irska i dio Belgije u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Ministrica: Prepoznati smo kao najsigurnija destinacija, treba tako i ostati

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je da u Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista i u dosadašnjem dijelu sezone Hrvatska je prepoznata kao najsigurnija destinacija na Mediteranu te je apelirala na nastavak odgovornog ponašanja, kako bi to i ostala. 

"Danas imamo više od milijun turista, ali to nas obvezuje da budemo odgovorni, jer su turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju", istaknula je Brnjac nakon sjednice vlade, dodavši da je potrebno nastaviti se odgovorno ponašati i pridržavati se svih epidemioloških mjera.

"To nam je siguran način da imamo i sigurnu turističku sezonu do kraja", poručila je. 

Iznoseći turističke brojke u dosadašnjem dijelu godine, navela je da smo sada na oko šest milijuna dolazaka i oko 34 milijuna noćenja. To je u usporedbi s istim razdobljem rekordne, 2019. godine u noćenjima na oko 60-ak posto, a što se tiče usporedbe ovogodišnjeg i srpnja te godine, mi smo na 81 posto, navela je.

"Brojke su dobre. Hrvatska je prepoznata prema svim relevantnim institucijama kao najsigurnija destinacija na Mediteranu, apeliram na sve da takvi ostanemo i dalje", istaknula je ministrica.

Pročitajte više