Objavljena RTL-ova anketa za IX. izbornu jedinicu: HDZ pobjeđuje, a Živi zid bolji od MOST-a

Foto: FAH

VEČERAS su u RTL-u Danas objavljeni i rezultati ankete RTL-a za IX. izbornu jedinicu. Čak i u tradicionalno HDZ-ovoj izbornoj jedinici, više od polovice birača želi nove izbore - njih čak 53 posto.

Taj postotak je sličan zbroju onih koji su protiv ili još nemaju definiran stav. Oni koji sigurno žele ponovno zaokružiti svoju političku opciju, u najvišem postotku izbore žele što prije. Ostali su spremni čekati, ali samo do kraja godine.

Da se izbori u IX. izbornoj jedinici održavaju sada, pobjedu bi odnio HDZ - podupire ih gotovo 37 posto ispitanika. SDP bi dobio 25,2 posto, a treća snaga bi i u ovoj jedinici bio Živi zid. Iza njih dolazi MOST, s nešto više od 6 posto potpore. U studenom je u ovoj izbornoj jedinici za njih glasovalo čak 15 posto glasača.

Manji partneri iz lijeve i desne koalicije nisu ni prije šest mjeseci ovdje osvojili ni jedan mandat, a i sada su njihovi glasovi raštrkani i neuvjerljivi - ukupno 12 posto. Najviše, ali samo 2,5 posto osvaja HSP Ante Starčević. No, i ovdje gotovo ima 13 posto neodlučnih, čime bi se u napetoj izbornoj utakmici moglo poentirati.

Dio MOST-ovih birača bi prešlo Živom zidu

Prije šest mjeseci iz IX. izborne jedinice u Sabor su ušli samo zastupnici SDP-a, HDZ-a i MOST-a. Sada, uz njih, u igri je i Živi zid, koji čak i ovdje osvaja zastupnika. HDZ umjesto 8, dobiva 7 mandata, SDP se sa 4 zastupnika penje na 5, a MOST pada s 2 na jednog. No i nakon izbora MOST je ostao samo na Miri Bulju, jer je Stipe Petrina, koji je ovdje na njihovoj listi osvojio mandat - napustio MOST.

MOST bi ponovno zaokružilo manje od 27 posto njihovih birača iz studenog. Najviše bi prešlo Živom zidu, a SDP-u 5 posto. Dobar dio je neodlučan, a više od 31 posto bivših MOST-ovih birača, na novim bi izborima birališta - zaobišli.

Pročitajte više