Objavljena zabranjena fotografija: Gologuzi Tito u španjolskom vojnom logoru

ISTRAŽUJUĆI ulogu nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar i publicist Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju. Kako prenosi Glas Javnosti, fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španjolskoj, već i zbog toga što je Tito na njoj potpuno gol. Riječ je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u Zborniku španjolskih boraca. Knjiga je ubrzo povučena s tržišta.

"Točno je da je Josip Broz Tito, 5. svibnja 1952. godine, novinarima američkog Lifea, rekao kako ja jednom kratko posjetio Španjolsku te proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice, koje nisu sporne, i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića - Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ", navodi Zirojević.

Zirojević dodaje kako je nalog za Parovićevu likvidaciju izdao upravo Tito. "Dokaz tome jest činjenica da je Vlajko Begović fotografirao mrtvog Blagoja Parovića neposredno nakon ubojstva i ta je fotografija odmah predana Titu. Ubijeni Parović je fotografiran zato što se moralo dokazati Josipu Brozu da je likvidiran!", rekao je Zirojević.

Zirojević je naveo kako je fotografija "Jugoslavena koji se kupaju", na kojoj se nalazi i Tito, potpuno gol, 1939. godine nastala u francuskom vojnom logoru u kojem su boravile međunarodne snage.

I.M.
Foto: Glas Javnosti

Pročitajte više