Objavljene nove satelitske fotografije Mariupolja, Rusi izgradili vojni kompleks

Foto: Profimedia

NA najnovijim satelitskim snimkama vidi se povećan broj grobova na glavnom groblju u Mariupolju, ukrajinskom gradu teško pogođenom u ratu Rusije i Ukrajine. Lučki grad je pod ruskom okupacijom od svibnja, a prije toga trpio je neprestano bombardiranje moskovskih snaga.

Maxar Technologies objavio je nove satelitske fotografije na kojima se vidi groblje Starokrimsk 29. ožujka i potom 30. studenog. Razlika je očita.

Druge snimke pokazuju da se deseci visokih stambenih zgrada uništenih ili teško oštećenih tijekom opsade Mariupolja sada ruše. U blizini nekoliko trgovačkih centara viđene su velike zalihe građevinskog materijala. Ipak, tisuće domova, stanova, zgrada i infrastrukture i dalje su u zapuštenom stanju. 

Na snimkama se vide i građevinski radovi, kao i novoizgrađeni ruski vojni kompleks u sjevernom središtu grada. Na vrhu krova vidi se slogan ruske vojske, kao i iscrtana zvijezda.

Oko kazališta u Mariupolju postavljena je zaštitna ograda. Kazalište je, podsjetimo, bilo mjesto ruskog zračnog napada u kojem su ubijeni ukrajinski civili koji su se skrivali unutra. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više