Objavljeni mailovi šefa Titana: "Mi idemo protiv uobičajenih pravila podmorničarstva"

Foto: Profimedia

STOCKTON Rush, izvršni direktor kompanije OceanGate koji je izgubio život na podmornici Titan, uporno je ignorirao upozorenja o sigurnosti podmornice, otkrivaju e-mailovi razmijenjeni između Rusha i stručnjaka za dubinska istraživanja.

Prema porukama koje je pregledao BBC, Rush je kritike o Titanovim sigurnosnim mjerama opisao kao "neosnovane laži aktera industrije" koji su "nastojali onemogućiti novopridošlice u ulasku na njihovo malo tržište".

Komunikacija putem e-maila između Rusha i Roba McCalluma, priznatog stručnjaka za dubinska istraživanja, prekinuta je nakon što su odvjetnici OceanGatea zaprijetili pravnom tužbom, rekao je McCallum. U jednom od e-mailova, poslanom u ožujku 2018., McCallum upozorava Rusha: "Stječem dojam da sebe i svoje klijente dovodite u opasnu situaciju. U svojoj utrci prema Titaniku, ponavljate tu poznatu izreku: 'On je nepotopiv.'"

"Naš pristup ide protiv uobičajenih pravila podmorničarstva"  

McCallum je za BBC izjavio da je OceanGate više puta pozivao da osigura certifikat za Titan prije korištenja za komercijalne ture. Podmornica nije bila registrirana kod međunarodnih agencija niti je bila klasificirana od strane industrijske skupine koja postavlja osnovne inženjerske standarde.

McCallum se nalazi među više od trideset lidera industrije koji su 2018. potpisali pismo upozorenja Rushu o mogućim "katastrofalnim" problemima s razvojem Titana.

U jednom e-mailu McCallum piše Rushu: "Molim vas da prilikom testiranja i morskih iskušavanja plovila budete iznimno oprezni."

No Rush je odgovarao odajući frustraciju, napisavši u jednom e-mailu: "Prečesto smo čuli neosnovane optužbe 'netko će poginuti'. To smatram ozbiljnom osobnom uvredom."

Suosnivač OceanGatea branio je "inovativan pristup" svoje tvrtke, "orijentiran prema inženjerstvu" te koji, kako je naveo, "ide protiv uobičajenih pravila podmorničarstva". Istaknuo je da je sam "dobro kvalificiran" da razumije rizike i probleme povezane s podvodnim istraživanjem novog vozila.

Pročitajte više