Objavljeni ukradeni dokumenti: PR agencija MOST-a nudila klijentu sastanke s Petrovom i Orepićem

Foto: FaH

JUTARNJI i Večernji list objavili su večeras "ekskluzivne" dokumente vezane za poslovanje PR agencije Grizli, a koja je brine za imidž MOST-a, za koju čelnici te tvrtke tvrde da su im ukradeni iz automobila 25. svibnja ove godine.

Osveta za Konzultanticu?

Dokumenti su objavljeni u vrijeme intezivnog sukoba dvaju potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova, s obzirom da su ministri MOST-a glasali za opoziv Karamarka. Suvlasnik Grizlija cijeli slučaj ukradenih dokumenata veže upravo za Karamarka koji osobno pokušava napraviti pritisak na MOST.


"Od trenutka kada je gospodin Karamarko dobio informaciju da bi zbog afere Konzultantica Božo Petrov mogao tražiti njegov odlazak iz Vlade, u više je medija višekratno pokušana diskreditacija agencije Grizli", tvrdi jedan od čelnika Grizlija Thomas Bauer. No, krenimo redom.

U ugovoru se spominju kontakti iz kvote MOST-a

 Večeras su objavljeni ugovori Grizlija s austrijskim Braunsberger Holdingom za PR usluge vezano za njihov spor s također austrijskim Focus Investom oko trgovačkog centra West Gate. U ugovoru stoji da će Grizli otvoriti tu temu preko portala – Energypress ili Seebiz.eu, zatim da će tu priču ponuditi vodećim novinama u Hrvatskoj Večernjem ili Jutarnjem listu, a otvorit će tu temu i u TV emisiji poput Otvorenog.

Nuđeni su i kontakti s ministrima koji su članovi MOST-a i to ministrom pravosuđa Antom Šprljom te zamjenikom ministra graditeljstva Sandra Nižetića kao Tomislavom Bobanom koji je na prijedlog MOST-a preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a svi su trebali gostovati u emisiji Otvoreno HTV-a.

Nude se i kontakti s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom i ministrom Vlahom Orepićem, a posebni bonusi bili su osigurani ako DORH podigne optužnicu za ovaj slučaj.

Posredno optužili HDZ-ovce


Aferu Westgate otkrio je Index još u ožujku 2013. godine, a vezano za spornu odluku DUUDI-ja u korist Shopping Cityja Zagreb, poznatijeg kao trgovački centar West Gate. Trakavica je trajala godina, još od 2009. godine a bili su uključeni kako ministri Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor tako i one Zorana Milanovića.

Dva austrijska investitora Braunsberger Holding i Focus Investa već godinama su zbog toga u sukobu, a prije dvije godine Braunsberger Holding podnio je kaznenu prijavu protiv osoba i društva Focus Invest zbog prijevare. 

Thomas Bauer, PR-ovac MOST-a i suvlasnik Grizli komunikacija danas popodne oglasio se preko Facebooka u vrlo dramatičnom statusu.

"Dana 25. svibnja u popodnevnim satima ispred jednog novozagrebačkog restorana provaljeno je u automobil predstavnika našeg klijenta u Hrvatskoj, što je i prijavljeno policiji, te su iz njega ukradeni ugovori između agencije Grizli i našeg novog klijenta iz Austrije", napisao je Bauer, a za to je posredno optužio HDZ i Tomislava Karamarka.

Čehulić: Investitor je htio MOST-ovce a ne HDZ i SDP

Tomislav Čehulić iz agencije Grizli u razgovoru za Index potvrdio je kako je ugovor objavljen u Večernjem i Jutarnjem listu autentičan kao i da je ukraden 25. svibnja ove godine iz automobila zaposlenika njihove agencije. Krađa je uredno prijavljena policiji, a agencija očekuje da će nadležne institucije obaviti svoj posao, iako je policija istu okarakterizirala kao sitnu provalu tijekom samog očevida.


No, problem je sadržaj ugovora.

"Među usluge odnosa s javnošću ubrajaju se i odnosi s dionicima, tj. stakeholderima. U ovom slučaju, to su državni dužnosnici i ministri. To što su iz kvote Mosta je apsolutno irelevantno. S obzirom na to da je interes klijenta bio usmjeren prema razvijanju odnosa sa stakeholderima iz područja pravosuđa i građevinarstva, predloženi su sastanci s dužnosnicima za koje smatramo da su relevantni, a klijent je inzistirao da budu iz kvote Mosta jer smatra da su članovi HDZ-a i SDP-a podložniji političkim pritiscima i korupciji zbog čega se i došlo do situacije gdje je materijalno oštećen kako on tako i država, o čemu već godinama pišu razni mediji. Upravo zbog toga, Mostove ministre klijent smatra nekorumpiranim i časnim ljudima i isključivo su željeli s njima komunicirati", objašnjava Čehulić za Index.

Bila bi pozvana i druga strana

Kako je pojasnio iako je MOST njihov klijent oni kao agencija nemaju redoviti kontakt s dužnosnicima, već komuniciraju s PR službom Mosta i glasnogovornikom stranke.

"Predloženi sastanci predloženi su kako bi se dionici iz prve ruke upoznali s problemima na koje nailaze investitori u Republici Hrvatskoj. Uostalom, uvjereni smo da bi navedeni dužnosnici primili i drugu stranu ukoliko bi zatražila sastanak. Naš je posao da što više ljudi čuje istinu koju ima za reći naš klijent. To uključuje i širu javnost i pojedince na određenim dužnostima. To je sasvim uobičajen dio odnosa s javnošću, kako u Hrvatskoj, tako i svugdje u razvijenome svijetu sto ce vam potvrditi svi neovisni stručnjaci", kaže Čehulić navodeći kao primjer na novinsku konferenciju našeg klijenta doveli ministricu iz kvote HDZ-a.


"U prošlosti smo surađivali i s drugim dužnosnicima i ministrima, bez obzira tko je bio na vlasti i kojoj političkoj opciji pripadali. To je posao svake PR agencije, pa tako i naše", kaže Čehulić na kraju.

 



 

Pročitajte više