Objavljeno 13 uredbi o radu sigurnosnih službi

OBJAVLJIVANJEM 13 Vladinih uredbi o radu tajnih službi javnosti se po prvi puta pruža uvid u dio ovlasti, načine rada i ustroj triju hrvatskih sigurnosnih službi.

Na temelju Zakona o sigurnosnim službama, uz suglasnost predsjednika Republike, Vlada je prošlog tjedna na prijedlog ministra obrane i Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi donijela 27 uredbi od kojih je 13 jučer objavljeno u Narodnim novinama.

Posebnom Uredbom određuje se područje tajnog nadzora telekomunikacija, odnosno telefona, Interneta i ostalih elektroničkih sustava.

Prisluškivanje i nadzor obavlja Protuobavještajna agencija (POA) putem svog Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Obvezu suradnje s tom Agencijom imaju svi telekomunikacijski i mrežni operatori, te davatelji usluga i pristupa, odnosno svi koncesionari telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

Sve usluge tajnog nadzora, kao i održavanje uređaja, koncesionari moraju obaviti o vlastitom trošku, a podatke o nadziranim osobama dužni su čuvati kao državnu tajnu.

Posebno se utvrđuju poslovi protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora. Sigurnosne službe sudjeluju u planiranju, provođenju i nadzoru tehničkih i fizičkih mjera sigurnosti.

U okviru osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora uredbama je propisano da policija provodi mjere neposrednog tjelesnog osiguranja, motorizirane pratnje, unutarnjeg i vanjskog osiguranja objekata i prostora, osiguranja trase kretanja, operativne i fizičke mjere u prometu, protueksplozijske preglede i zdravstveno-higijensko tehničke mjere.

Štićene osobe su predsjednici Republike, Vlade, Sabora, Ustavnog i Vrhovnog suda, a i članovi njihove najuže obitelji ako se to na temelju posebne procjene ocijeni potrebnim.

Štićene osobe su i predsjednici stranih država, vlada i parlamenata dok se nalaze u Hrvatskoj, te strani ministri vanjskih poslova, kao i vodeće osobe međunarodnih organizacija i institucija.

Posebno se štite i kandidati za izbor predsjednika Republike od objave liste kandidata do izbora.

Uredbom se utvrđuju dužnosti, odnosno poslovi od posebnog značaja za nacionalnu sigurnost za koje POA provodi sigurnosne provjere. Potpuna provjera provodi se za čelnike i zaposlenike sigurnosnih službi, Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti, predsjednika i čelnike Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, Hrvatskog sabora, te domaćih pravnih i fizičkih osoba koje su sklopile ugovor o nabavi roba i usluga ili izvođenju radova za državna tijela.

Djelomična se procjena provodi za osobe koje će privremeno i povremeno obavljati poslove u tijelima državne vlasti i pravnim osobama od posebnog značaja za nacionalnu sigurnost, uključujući i osobe koje će obavljati pomoćno-tehničke poslove srednje stručne spreme.

Podaci o sigurnosnoj provjeri su državna tajna i moraju se brisati nakon pet godina.

Uredbama se pobliže određuje izgled i način izdavanja službenih iskaznice i značaka službenih osoba Vojno sigurnosne agencije (VOA) i Obavještajne agencije (OA), te iskaznica službenih osoba POA-e.

S tri posebne uredbe se za svaku agenciju uređuje pravo nošenja i način uporabe oružja služenih osoba, kao i ustrojavanje stegovnih sudova.

Unutar svake agencije ustrojavaju se prvostupanjski i drugostupanjski stegovni sudovi čiji su članovi zaposlenici u tim agencijama koji odlučuju o povredi radne obveze i službene dužnosti. Stegovni sudovi mogu izreći stegovne mjere opomene, ukora, udaljenja i razrješenja s dužnosti.

Jednom od uredbi osniva se i Zavod za informacijsku sigurnost i kripto-zaštitnu tehnologiju.

(Hina) ggrb/am so

Pročitajte više