Hrvatska je naručila 2.7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, evo kada stiže

Foto: EPA

30. SIJEČNJA Europska unija će odobriti korištenje cjepiva AstraZenece, a prve pošiljke u države članice stižu 7. veljače, objavili su austrijski mediji. Druga doza očekuje se 17. veljače.

Podsjetimo, Hrvatska je od tvrtke AstraZeneca AB tražila 3.6 milijuna doza cjepiva, ali raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini Europske unije Hrvatskoj je dodijeljeno 2.7 milijuna doza cjepiva.

Problemi s cjepivima

U Hrvatskoj su dosad cijepljene 69.984 osobe, a drugu dozu cjepiva dosad je primilo 11.907 ljudi.

"Za neke koji trebaju drugu dozu cijepljenje će se odgoditi za tjedan dana zbog nedostatka cjepiva, no to neće utjecati na kvalitetu cijepljenja i imunitet jer do druge doze mogu proći i 42 dana", rekao je Krunoslav Capak.

Dodao je kako Hrvatska ne planira ući u zasebne razgovore s proizvođačima cjepiva jer je dogovoreno s Europskom unijom da se ide zajedno, ali je istaknuo kako ćemo u sljedeća četiri tjedna dobiti 14 kutija cjepiva manje, što iznosi ukupno 13.650 doza.

"Moderna bi trebala u nedjelju isporučiti 4800 doza, dok bi početkom veljače trebalo stići 10.800 doza za koje nema obavijesti da se odgađaju", rekao je Capak.

"AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencije imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza", kazao je.

Pročitajte više