Objavljeno odakle su novi zaraženi s kruzera. Među njima nema Hrvata

Foto: EPA

JAPANSKO ministarstvo zdravstva izvijestilo je da će karantena na kruzeru trajati do 19. veljače ako ne dođe do novog razvoja bolesti. U međuvremenu je objavljeno da je koronavirusom zaražen 41 putnik s kruzera te je ukupni broj narastao na 61. S kruzera su objavili da su među njima jedan Argentinac, petero Australaca, petero Kanađana, 21 Japanac, jedan Britanac i osmero Amerikanaca.

Testirano je 273 ljudi, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome.

Iz japanskog ministarstva kazali su da je ovo bila zadnja testirana skupina putnika i da nema više razloga da se karantena produljuje. 19. veljače sve će završiti.

Kruzer Diamond Princess s 3700 putnika u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda. Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti. 

Pacijente će prevesti u bolnice u Tokiju i susjednim gradovima. 

"Malo sam tjeskobniji zbog potvrde novih slučajeva", rekao je 43-godišnji putnik iz Hong Konga koji se na brodu nalazi sa svojom obitelji. 

Amerikanka Ashley Rhodes-Courter, čiji su roditelji zarobljeni na kruzeru, nada se da će američke vlasti pomoći u evakuaciji njezinih roditelja. 

"Svi udišu kontaminirani zrak pa bi se svi mogli zaraziti", rekla je Rhodes-Courter.

Stručnjaci navode da se virus može prenijeti kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, ali i preko kontaminiranih površina.

Na kruzeru se nalazi i šestero hrvatskih državljana, oni nisu među zaraženima.

Na kruzeru i šestero Slovenaca

Na kruzeru se nalazi i šestero Slovenaca, objavili su u petak slovenski mediji nakon što je informaciju potvrdilo ministarstvo vanjskih poslova.

Prema obavijesti diplomatskog predstavništva Slovenije u Tokiju, koje je sa Slovencima uspostavilo kontakt, oni su putnici, a ne članovi posade te za sada ne pokazuju znakove infekcije i dobro se osjećaju.
 

Pročitajte više