Objavljujemo dokument: Zastupnici sami traže naknadu za odvojeni život

DUŽNOSNIČKE privilegije u posljednje su vrijeme u fokusu javnosti, a posljednjih se dana posebno govori o naknadama koje dobivaju saborski zastupnici. 

Pravo na naknadu za odvojeni život ovisi o jednoj jedinoj stavci

U propisima sabora stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče čiste birokratske stavke - one o tome gdje je prijavljeno prebivalište.

Prema odluci o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora, pravo na naknadu za odvojeni život imaju svi zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba koji u Zagrebu imaju u vrijeme zasjedanja sabora smještaj u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji. Drugim riječima, zastupnici uopće ne trebaju imati obitelj da bi primali naknadu za odvojeni život. 

Grbinova i Đakićeva opravdanja

Šef SDP-a, za kojeg se otkrilo da je primao spomenutu naknadu na račun toga što je prebivalište ostavio u Puli iako zapravo živi u Zagrebu s djetetom i suprugom, s kojom je u braku 2017. i koja radi u zagrebačkom KBC-u, branio se time da je to njegovo pravo po zakonu. Inače, Grbin se naknade za odvojeni život odrekao tek kada je dijete trebao upisati u vrtić. 

HDZ-ov Josip Đakić pak prima naknadu jer mu je prebivalište prijavljeno u Virovitici. Razveden je i sinovi su mu odrasli. Iz njegovog današnjeg istupa, u kojem je pokušao objasniti zašto prima naknadu za odvojeni život, moglo bi se zaključiti da on naknadu nije tražio, nego je, eto, samo ispunio nešto što su mu dali u saboru: "Taj pravilnik postoji godinama, ono što nam daju u saboru da ispunimo, mi ispunimo, a oni onda dalje rješavaju."

Kako zastupnici točno dolaze do sporne naknade

No zastupnici ipak moraju biti nešto proaktivniji u traženju sporne naknade nego što bi se dalo iščitati iz izjava Đakića i Grbina. 

Zastupnici naime moraju sami zatražiti da im se isplati naknada za život, zajedno s još nekim povlasticama, poput smještaja u Zagrebu za one koji su iz ostatka Hrvatske. Sve to im naravno plaćamo mi, porezni obveznici. 

Rade to preko "Zahtjeva za ostvarivanje prava u Hrvatskom saboru", koji objavljujemo.

Zahtjev sabor by Index.hr on Scribd

Zastupnici ispunjavaju prvo da žele ostvarivati pravo na plaću, gdje se zapravo upisuje datum od kojeg zastupniku počinje mandat. Druga stavka je pravo na razliku plaće koju bi zastupnik ostvario na temelju obnašanja dužnosti i plaće koju ostvaruje po drugoj osnovi ako je ta plaća po drugoj osnovi manja, dok je treća stavka pravo na smještaj u Zagrebu s naknadom za odvojeni život. Zastupnici se o želji da iskoriste ovu privilegiju mogu izjasniti i u saborskom upitniku koji ispunjavaju na početku mandata. 

Zastupnici sami moraju tražiti naknadu, potpisuju i izjavu

Dodatno se u oba ta obrasca pojašnjava da zastupnici koji žele primati naknadu za odvojeni život trebaju u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove ispuniti izjavu. Ne navodi se točno o kakvoj je izjavi riječ, no Index je zatražio od sabora predložak te izjave koju ispunjavaju zastupnici. 

No već je iz ovih dokumenata potpuno jasno da se zastupnici moraju sami izjasniti da žele primati naknadu za odvojeni život i o tome potpisati izjavu, što isključuje varijantu o nekakvom automatizmu po kojem bi primali tu naknadu. 

Zastupnici, sasvim je jasno, vrlo svjesno koriste privilegiju koja se temelji na jednoj jedinoj stavci - prebivalištu najmanje 50 kilometara udaljenom od Zagreba, koje zastupnicima mjesečno donosi tisuću kuna, bez ikakvih dodatnih pitanja. 

Pročitajte više