Obnova postupka: Kula će sa 3D vještačenjem tražiti novo suđenje za ubojstvo

NAKON VIŠE molbi, konačno je udovoljeno zahtjevu Predraga Kulića Kule, koji služi kaznu od 14 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg policajca Mirka Nickyja u hvarskoj diskoteci Kopito u rujnu 2000. godine.

Kulić je već 10 godina odrobijao, no danas je iskoristio dopust za godišnji odmor kako bi posjetio Županijski sud u Splitu. Nije bio sam, doveo je i branitelja Veljka Miljevića te vještaka balističara Vojina Maštruka, koji je prikupio parametre za 3D vještačenje, na temelju kojeg će tražiti obnovu postupka.

Trasolog, što je to?

Odvjetnik Miljević vrlo je optimističan u vezi s mogućom obnovom postupka. Već prije je upozoravao da je Kula osuđen na temelju vještačenja trasologa Josipa Božanića, koji uopće nije na popisu sudskih vještaka.

"Čovjek je '51. položio tečaj za kriminalističkog tehničara. Na suđenju je kazao da je vještačenje obavio u stanu, dok mu se mikroskop nalazio u bolnici? I on kaže da je trasolog? Što to znači, naš zakon takvu struku uopće ne poznaje. S druge strane, vještak Maštruko je najbolji naš stručnjak za balistiku, pogotovo 3D rekonstrukciju. Uvjeren sam da ćemo s takvim jednim kvalitetnim i kompetentnim vještačenjem uspjeti ishoditi obnovu postupka", kaže odvjetnik Miljević. 

"Nisam ubojica, smjestili su mi"

Napominje da je jedino Božanić bio uvjeren da je pištolj opalio u Kulinim rukama, ostali vještaci to nisu mogli potvrditi.

Kula kaže da je nevin i da je pištolj opalio u međusobnom nagurivanju. "Ja nisam ubojica. Cijeli postupak mi je namješten. Podnio sam kaznenu prijavu protiv Božanića, jedino tako mogu dobiti obnovu postupka. Nanesena mi je velika nepravda i ja ne mogu dopustiti da se krivci izvuku nekažnjeni. Prijavio sam i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji sve zna i pokriva tog lažnog vještaka", kaže Kula, koji je pomoć potražio i kod predsjednika Ive Josipovića.  

Isti metak pogodio je, inače, Nickyja u prsa i onda ranio Kulu u stopalo.

3D rekonstrukcija nije pomogla Budiši

Na temelju 3D vještačenja koje je obavio Vojin Maštruko, odvjetnik Miljević tražio je obnovu postupka i za Vinka Budišu, šefa Specijalne policije u Splitu, koji je dobio 4 godine i 11 mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića. Nije prošlo. 

Pročitajte više