Obračun u HŽ-u: Bunili se na nekvalificirane, sada moraju šefu svaki dan pisati što rade

GRUPA diplomiranih inženjera prometa iz Splita pobunila se zbog natječaja za zamjenika šefa Sekcije za promet u HŽ Infrastrukturi. Nije im se svidjelo što je prošao kandidat bez tražene kvalifikacije. Nema, naime, visoku stručnu spremu prometne struke, već višu.

Upravi su poslali dopis. Kažu da se na navedeni natječaj javio određeni broj diplomiranih inženjera koji su ispunjavali sve potrebne uvjete. Do danas nisu dobili odluku o izabranom kandidatu te drže da nije poštivan formalni postupak propisan Kolektivnim ugovorom.

Upitna legitimnost izbora

Istaknuli su kako procedura predviđa imenovanje Povjerenstva, kriterije za bodovanje te izradu liste kandidata prema broju bodova. Odluka se trebala objaviti na web stranici i oglasnim pločama te dostaviti svim kandidatima, koji imaju pravo prigovora...

Kako ništa od toga nisu vidjeli, drže da je upitna legitimnost izbora i sumnjaju u svojevoljno postupanje nadređenih, koje je u suprotnosti sa Antikorupcijskim programom za državne tvrtke te Etičkim kodeksom HŽ Infrastrukture.

Pravo na pristup informacijama

Antikorupcijski program, naime, kao jednu od mjera utvrđuje i pravo na pristup informacijama, osobito kod natječaja za zapošljavanje. Diplomirani inženjeri iz Splita zabrinuti su da se nije poštivalo još nekoliko odredbi Kodeksa i Pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture.

"Sva načela su prekršena jer je prema našim saznanjima izabran kandidat za višom stručnom spremom, i to za radno mjesto u Kninu, iako je u Splitu upražnjeno mjesto zamjenika Prometne sekcije Split. Time se dovodi u pitanje zakonitost samog natječaja, u kojem nije navedeno mjesto rada. Pretpostavljalo se da je to Split, čime su u zabludu dovedeni eventualni kandidati iz Knina, koji također imaju visoku stručnu spremu", upozorili su u svom dopisu Upravi.

Može i niža stručna sprema, ali zašto?

Članak 21. Pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture navodi da se iz posebno opravdanih razloga može imenovati i osoba koja ima višu stručnu spremu. Diplomirani inženjeri postavljaju pitanje koji su to posebni razlozi motivirali poslodavca da izabere kandidata sa višom stručnom spremom te da li to možda znači da su svi diplomirani inženjeri prijavljeni na natječaj toliko nestručni da kandidat više škole ima prednost. Čemu postojanje akademskog stupnja visoke stručne spreme, ukoliko ove poslove može obavljati osoba sa višom školom?

Grupa iz Splita ističe da su diplomirani inženjeri ionako degradirani samom sistematizacijom radnih mjesta pa traže promjene iste, preispitivanje izbora kandidata za slobodna radna mjesta u Prometnoj sekciji Split te da se kao opće načelo zapošljavanja uspostavi kriterij stručnosti, jednakih mogućnosti i promicanja u radnoj sredini temeljem kvalitete, a ne favoriziranja pojedinaca i pogodovanja koje u sumnju dovodi pošteno postupanje i ugrožava sva načela legalističkog društva.

Sve ovo zvuči da ne može poštenije, no kad su vidjeli što ovi iz Splita pišu, u Upravi HŽ Infrastrukture odmah su reagirali. No, ne baš na način kako su to zamislili pobunjeni diplomirani inženjeri.

Umjesto odgovora, nalog za raportiranje o dnevnim aktivnostima

Izvršni direktor Prometnih poslova Boži Cerovečki im je poslao odgovor kojeg zbog zanimljivosti objavljujemo u cijelosti.

"Diplomirani inženjeri Prometne sekcije uputili su prigovor Upravi HŽ Infrastrukture i Nadzornom odboru kojim izražavaju nezadovoljstvo odabirom stručnog kadra na radnim mjestima unutar Prometne sekcije i upozoravaju na određene nepravilnosti vezane za kriterije prilikom njihova odabira. Zaposlenici koji su u potpisu na predmetnom prigovoru dužni su svakodnevno šefu Prometne sekcije dostavljati dnevna izvješća o svom radu koje će šef Prometne sekcije krajem mjeseca proslijediti izvršnom direktoru. Navedeno je potrebno kako bi se podastrli elementi za provjeru i eventualno bolje vrednovanje rada i kvalitete službenika koji su navedeni u potpisu", glasio je odgovor Bože Cerovečkog.

Ako smo dobro shvatili, odgovorio im nije. Ali ih je zato obavijestio da svaki dan moraju šefu napisati što su radili kako bi bolje evaluirali njihov doprinos radnom kolektivu. Nema što. Argumentirano. Dakle, tako se u HŽ Infrastrukturi obračunavaju sa onima koji dignu glas i upozore na nepravdu. Odlično. Samo da javnost podsjetimo, to je ista ona HŽ Infrastruktura iz koje dolazi Ivica Medak, prvooptuženi za tragediju vlaka smrti, ista ona HŽ Infrastruktura koja ne želi prihvatiti odgovornost za najveću nesreću na tračnicama u neovisnoj Hrvatskoj...

Šef Prometnih poslova: "Natječaj u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima..."

Zvali smo Cerovečkog da ga pitamo kakav mu je ovo odgovor. Naljutio se. Tvrdi da to nije odgovor, već da je u pitanju dopis poslan Prometnoj sekciji, a ne bundžijama. A što je njima odgovorio? Cerovečki je najprije okolišao pa tražio pismeni upit da ga ne izvadimo iz konteksta, a onda ipak kazao. "Da je natječaj proveden u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske", izustio je na kraju. Jak odgovor. Nema što.

Šef HŽ Infrastrukture: "Ne rade, šetaju se polugoli, a sad bi i kadrovirali..."

Nije bilo druge. Morali smo čuti i šefa Infrastrukture, Branimira Jerneića, koji je na čelo problematične tvrtke došao nakon tragedije u Rudinama, i to sa mjesta Kalmetina državnog tajnika za željeznice.

Jerneić je odmah "probio" kad je čuo što pitamo. "Ma što se oni imaju buniti. Dosta mi je više ovoga. Svatko misli da je najpametniji i da mora biti po njegovom. Taj prvi što se buni, njega smo uhvatili u krivotvorenju putnih naloga. Mislio sam se čak da mu dam otkaz. S natječajem je sve u redu. Možemo prihvatiti i kandidata sa nižim stupnjem stručne spreme. To je dopušteno kolektivnim ugovorom. Netko od njihovih nije prošao i sad se bune. Sada bi htjeli i kadrovirati. To je neprihvatljivo. Cerovečki im je banuo u inspekciju i uhvatio ih kako šetaju polugoli. Produktivnost u Splitu je na najnižoj razini. Ako nemaju normu, smanjit ću broj inženjera", opasno se razljutio Jerneić.

Eto. Još su dobro prošli. Malo je nedostajalo da svi skupa dobiju nogu. Samo nek' se bune. Kad im Cerovečki opet upadne u inspekciju, letjet će perje... 

Odgovor iz Splita: "Ovo je diskriminacija, tužit ćemo vas pučkom pravobranitelju"

Splićani su Upravi poslali novi dopis kojim ih upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje Bože Cerovečkog. Drže da se radi o diskriminaciji radnika te traže opoziv njegove odluke o evaluaciji. Ako ih ne budu poslušali, izvijestit će pučkog pravobranitelja, a razmišljaju i o sudskoj tužbi te kaznenoj prijavi. Hoće li ih poslušati?

Pročitajte više