Obrana dozapovjednika Lore traži da mu se omogući da se brani sa slobode

Foto: FaH

OBRANA kapetana bojnog broda JRM-a Pavla Pantića, nekadašnjeg dozapovjednika vojne baze u Splitu, optuženog za ratni zločin, predložila je splitskom Županijskom sudu da ga se pusti na slobodu. Pantiću je, naime, ukinuto rješenje o pritvoru iz 1993. godine, po kojem je uhićen u Crnoj Gori i izručen Hrvatskoj te je njegov predmet vraćen na ponovnu odluku splitskom sudu.

Branitelj Mislav Milas kaže kako je Pantić u poodmakloj dobi ozbiljno narušenog zdravlja. Lani je imao moždani udar pa je zbog svega toga predložio da mu sud umjesto istražnog zatvora odredi mjeru opreza. Pantić bi ostao u Splitu sa obavezom redovitog javljanja policiji i uz obećanje da neće bježati preko granice. O prijedlogu će odlučiti sudac istrage Davor Svalina.

Državno odvjetništvo, pak, traži da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti djela.

Optužen za granatiranje Splita i smrt četvero civila

Pantić je optužen za granatiranje Splita i smrt četvero civila te ranjavanje nekoliko desetaka. Hrvatskoj je izručen prije nešto više od mjesec dana. Smješten je u ćeliju sa kapetanom Draganom i generalom Đukićem optuženim za rušenje brane Peruča. 

Pantića su uhitili Crnogorci koncem prošle godine na graničnom prijelazu. Vraćao se iz posjeta kćeri u Beogradu. Za srbijanske medije izjavila je kako njen otac lažnoj optužen te da je svih ovih godina održavao kontakte sa prijateljima u Splitu.

Pantić je u odsutnosti bio osuđen na osam godina zatvora, i to u predmetu protiv admirala Mile Kandića, tadašnjeg zapovjednika Vojnopomorske oblasti Split te ostalih vojnih zapovjednika koji izdavali naredbe za borbeno djelovanje i blokadu hrvatskih luka i gradova.

 

Pročitajte više