Obrana: Izlazak Pukanićevih poruka u javnost nije nam bio u interesu

U NASTAVKU suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića danas je trebao svjedočiti Dušan Erceg koji je s Robertom Matanićem služio kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Optužba želi njegovim svjedočenjem dokazati Matanićevo dugogodišnje poznanstvo s Đurovićem.

No, rasprava je odgođena na zahtjev novog Gudurićevog odvjetnika koji je tražio odgodu kako bi se pripremio za suđenje. Andrej Ilić naveo je u zahtjevu kako je tek 26. ožujka prihvatio Gudurićevu obranu. Dodao je kako između Gudurića i njegovog prijašnjeg branitelja koji mu je bio dodijeljen po službenoj dužnosti nije bilo valjane komunikacije te da su njihovi odnosi bili narušeni do nepodnošljivosti zbog čega je Guduriću, tvrdi Ilić, bilo povrijeđeno pravo na odgodu.

Na početku rasprave Saša Novak, Milovanovićev odvjetnik, zatražio je od suda da se branitelji očituju po pitanju izlaska Pukanićevih poruka u javnost. Podnesak o porukama branitelji su poslali predsjedniku Josipoviću, premijerki Kosor, Hrvatskom Saboru, ministru pravosuđa. Sudsko vijeće povuklo se zatim na deset minuta kako bi razmotrili zahtjev obrane o očitovanju na SMS poruke. Po povratku sutkinja Kršul je kazala kako to neće dozvoliti jer sudnica nije mjesto za javnu polemiku. 

Izlazak Pukanićevih poruka u javnost šteti interesima obrane

U podnesku koji su branitelji ustupili medijima te također poslali i na adrese Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Vrhovnog suda, Ministarstva pravosuđa, Županijskog suda u Zagrebu, Hrvatske odvjetničke komore te Udruge hrvatskih sudaca, branitelji se ograđuju od bilo kakve insinuacije o mogućoj povezanosti s dostavljanjem ispisa SMS-a javnim medijima.

"Nastala situacija izrazito škodi interesima obrane jer javna hajka i linč prema sudu bitno ugrožava nezavisnost suda, ali i odvjetničke profesije koja u službi suda obavlja javnu zadaću radi izvršenja pravde i obrane građanskih prava i sloboda", stoji u podnesku. Branitelji navode i kako formirane predrasude o sudskom postupku, ili apriori nepovjerenje u cijeli sudbeni sustav, onemogućavaju sud u postupku utvrđivanja istine te suđenje na temelju Ustava i zakona".

Pročitajte više