Obrana osumnjičene sudske referentice traži da se tužiteljice ispitaju kao svjedokinje

OBRANA u velikoj aferi na splitskom Općinskom sudu traži saslušavanje zamjenice ravnatelja Uskoka Natalije Petković i zamjenice županijskog državnog odvjetnika Rene Laure. Odvjetnik Željko Lubina, branitelj osumnjičene i pritvorene referentice Zemljišno-knjižnog odjela, traži da se ispitaju kao građanke o svojim saznanjima o osumnjičenoj referentici. 

Neka tužiteljica Uskoka samu sebe ispita?!

Lubina koristi blagodati novog Zakona o kaznenom postupku, koji sada omogućava predlaganje svjedoka obrane u početnoj fazi postupka. Splitski odvjetnik uvjeren je da je cijeli postupak tehnički izvediv i da ne treba tražiti delegiranje slučaja na drugi sud ili izuzimanje tužiteljice Petković.

Upravo bi njeno svjedočenje bilo najspornije u dosadašnjoj kaznenoj praksi. Petković, naime, zastupa optužbu u ovom predmetu pa bi onda sama sebi morala postavljati pitanja na ročištu.

Zbog 1,400 kuna završila u pritvoru

Tužiteljice bi po traženju obrane trebale iznijeti svoja saznanja o kontaktima sa osumnjičenom referenticom. Naime, i one su je zvale oko pojedinih predmeta pa Lubina drži da bi se njihovim svjedočenjem uvelike mogle pojasniti okolnosti koje su osumnjičenu referenticu odvele u pritvor.

Uskok je, naime, tereti da je u zamjenu za dar, tj. mito, brzinski rješavala postupke uknjižbe. U samo jedan dan! Kako doznajemo, od svega blaga dobila je jedan parfem vrijedan 400 kuna i ogrlicu vrijednu 1.000 kuna. Svi kontakti posljednjih 10 mjeseci su snimljeni, jer je osumnjičena bila pod tajnim mjerama nadzora.

Tužiteljice bez komentara

Tužiteljica Petković navodno ju je kontaktirala oko uknjižbe stana. Navodno je i to brzinski riješeno jer se Petković žurilo da realizira kredit.

Zamjenica ravnatelja Uskoka nije bila raspoložena za komentar neuobičajenog prijedloga odvjetnika Lubine. "Ja sam čekala na uknjižbu stana punih 11 godina", samo nam je kratko kazala. Ostale navode nije htjela komentirati. Ništa o zahtjevu obrane nije htjela kazati ni tužiteljica Laura.

 Uskok već predložio ispitivanje sudaca i odvjetnika

Uskok je, inače, predložio da se kao svjedoci saslušaju neki splitski odvjetnici te splitski suci ovršnog odjela i šefica Zemljišno-knjižnog odjela. U postupku je osumnjičeno čak 13 osoba, uz referenticu, tu su i tajnica ovršnog suca i ovršitelj, splitski odvjetnik Mirko Kozina, suvlasnik poznatog splitskog kafića Modesty, liječnica iz Solina i njezina kćer, također, liječnica...

Pročitajte više