Obrat u Mađarskoj: Održan veliki skup u znak podrške premijeru Orbanu u borbi protiv EU

PRIJE samo desetak dana diljem Mađarske odvijali su se prosvjedi protiv vlade premijera Viktora Orbana, koji je bio stigmatiziran kao "diktator". Jučer - veliki obrat.

Najmanje 100.000 ljudi izašlo je na ulice Budimpešte kako bi mu dali podršku u "borbi" protiv Europske unije. Podsjetimo, Orbanova vlada posljednjih se dana našla pod lavinom kritika od strane Europske komisije zbog kontroverznih zakona koji narušavaju nezavisnost centralne banke i pravosuđa.

Na kraju je Mađarskoj dan ultimatum da pod hitno ukine predložene reforme ili snosi posljedice u vidu ukidanja financijske pomoći bez koje bi se Mađarska našla u gotovo bezizlaznoj poziciji.

Orban je prekjučer bio prisiljen popustiti i najaviti povlačenje spornih zakona, te je indirektno priznao poraz. Međutim, mnogi građani su ovaj ultimatum EK shvatili kao napad na suverenitet Mađarske, pa su vladi dali podršku da nastavi ići putem kojeg si je sama zacrtala.

"Ovo je marš za mir, kako bi vladi pokazali da nije sama. želimo Europskoj uniji pokazati da nam se ne sviđa način na koji nas tretira", kazao je poznati mađarski novinar Zsolt Bayer, prenosi BBC.

Pročitajte više