Obrazovani Rusi navodno masovno bježe iz Rusije, izbjegavaju FSB-ovce na aerodromima

Ilustracija: Shutterstock

ČINI SE kako sve više Rusa koji spadaju u skupinu najobrazovanijih napušta Rusiju zbog Putinove invazije na Ukrajinu.

Mnogi završavaju u Armeniji

Daily Mail navodi kako je oko 100.000 mladih profesionalaca uspjelo izbjeći FSB-ovce u zračnim lukama koji u posljednje vrijeme provjeravaju mobitele i imaju zadatak spriječiti svakoga za koga posumnjaju da namjerava trajno napustiti Rusiju.

Mnogi od ovih ljudi završavaju u Armeniji koja je prije invazije bila dom tek za oko 3500 Rusa, najčešće digitalnih nomada koji mogu raditi bilo gdje, a taj se broj u međuvremenu drastično povećao. Dok određeni broj Rusa završava u Istanbulu ili u Gruziji, mnogi ostaju u Armeniji, zemlji koja je ostala neutralna u sukobu, a njeni građani pokazuju razumijevanje prema situaciji, piše Daily Mail. 

Egzodus visokokvalificiranih programera i IT stručnjaka

Andrej i Dasha Aparinov bili su pritvoreni zbog polaganja cvijeća tijekom opozicijskog prosvjeda, a nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu, odlučili su napustiti Rusiju. 

'Nećemo se vratiti dok čudovište (Putin) ne nestane', rekla je 36-godišnja Aparinov. Njezin suprug (42) vodi vlastitu IT tvrtku. 

On je jedan od onih koji su iselili iz Rusije u svojevrsnom egzodusu digitalnih nomada - visokokvalificiranih programera i IT stručnjaka koji mogu živjeti i raditi praktički bilo gdje. 

Daily Mail piše kako je kroz glavni grad Armenije prošlo oko 80.000 Rusa, a da je otprilike 20.000 ostalo zauvijek. 

Masovni odlazak i u Gruziju

BBC je prije nešto manje od dva tjedna donio priču o visokoobrazovanim Rusima koji su od početka invazije stigli u Gruziju. Njih je, pisali su, više od 25.000 i bore se s pronalaskom pristupačnog smještaja u svim većim gradovima.

Moglo ih se vidjeti kako s koferima lutaju po ulicama glavnog grada Tbilisija, često i s kućnim ljubimcima. 

"Shvatio sam da je najbolji način borbe protiv Putina emigriranje iz Rusije".

"Shvatio sam da bi najbolji način djelovanja protiv Putinovog režima bio moja emigracija iz Rusije", kaže 23-godišnji diplomirani politolog koji se preselio u Gruziju nakon što je bio uhićen na antiratnom prosvjedu u Rusiji, dan nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. 

Prema jednoj procjeni ruskog ekonomista, čak 200.000 Rusa napustilo je zemlju od početka rata, pisao je BBC prije gotovo dva tjedna. Danas bi ta brojka mogla biti i značajno veća. 

Pročitajte više