Observer o Hrvatima: "Zanovijetalo" Europske unije ne dopušta slobodu televizije

KOMENTATOR britanskog Observera Peter Preston pokudio je Europsku uniju što samo promatra kako na Balkanu novinari upadaju u razne neugodne i opasne situacije. Spočitava joj što ni sama ne pruža dobar primjer zemljama koje žele ući u Uniju. Započeo je priču scenom koju je doživio u Hrvatskoj.

"Europska je unija (barem legenda tako kaže) embrio superdržave koja pokušava uspostaviti nad našim životima sve do u sitnicu. Ali, eto me u Hrvatskoj, zemlji koja je sljedeća za ulazak u EU i slušam novinare s područja cijelog Balkana kako govore o slobodi tiska, ili je možda točniji izraz - represiji.

'Bilo je bolje u Tuđmanovo vrijeme', kaže gorko jedan novinar iz Zagreba, 'Tada je on u svom vlasništvu imao sudstvo pa ga nije bilo briga što govoriš: sad su suci neovisni pa te političari moraju zaustaviti prije nego progovoriš o ičemu interesantnom'.

I onda započinje kuknjava. Televizijski voditelji najednom ostaju bez posla zato što su zavirili ispod krivog kamenja; specijalizirane dopisnike drže 'na klupi' jer su kopali preduboko; redakcije režu broj neovisnih umova pod izlikom viška; i, naravno, tu su nasilje, zastrašivanje, prijetnje, pa čak i ubojstva", navodi Preston, te nastavlja:

Kad uđeš u EU, čudne se stvari događaju

"Brutalan je posao biti novinar na Balkanu ovih dana, ali nekako Europa to uspijeva sramežljivo promatrati sa strane. Demokracija joj je iznimno važna, u teoriji: ispiti za ulaz u EU su zapravo testiranja demokratskih vjerodajnica. Ali jednom kad si unutra - uzmimo za primjer Sloveniju, Bugarsku i Rumunjsku - neke se vrlo čudne stvari događaju. I, kao što je Hrvatskoj poznato iz primjera nakladnika Ive Pukanića od prije 10 mjeseci, mogu te ubiti na kućnom pragu.

Freedom House, američka nevladina organizacija za monitoring razvoja demokracije diljem svijeta u svom posljednjem poretku zemalja nije označilo Bugarsku i Rumunjsku kao 'slobodne', nego 'djelomično slobodne' (76 i 94 na listi). Hrvatska je kliznula na 81. mjesto, a slon na vrhu lige djelomično slobodnih je Berlusconijeva Italija".

Na koga da se ugledaju? Italiju?

Upravo Italiju smatra lošim europskim primjerom zemljama kojima je cilj ulazak u Uniju. Ona je ispred Srbije koja je 83., Bosne i Hercegovine koja je 97. i Turske koja je na 101. mjestu, a njome upravlja Berlusconi - "medijski tajkun koji prebire svojim ljepljivim prstima po šest od sedam zemaljskih kanala".

"Bruxelles priznaje da je nešto užasno pogrešno u svemu tome. Glasnogovornica povjerenika za medije izravno priznaje da 'EU ovlasti nad zakonodavstvima koja se odnose na medije ili da preispituje stanje temeljnih prava u zemljama članicama'. To je posao sasvim odvojene Europske povelje o ljudskim pravima koju na slabo nadzire Vijeće Europe", komentira Preston.

Unatoč svim obećanjima i raznim studijama o pluralizmu u medijima, EU ne poduzima ništa kada su u pitanju stvarne slobode medija, smatra Preston. Čak se ni Velika Britanija ne može podičiti svojim 27 mjestom, na kojem je daleko od prvog Islanda i druge Finske, pa čak i Estonije, Litve i Češke, navodi, dodajući da Britanci to mogu zahvaliti beskrajnom nadzoru i špijuniranju po privatnim poslovima.

Zaključuje da nije nimalo utješno razmišljati o tome koliko će dugo Europa "spavati iza novina dok televizije ostavljaju istinu u nekom udaljenom kutu studija".

Pročitajte više