Obuljen održala presicu o upadu policije i pretresu doma njenog bliskog suradnika

Foto: N1

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), policijski istražitelji su uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. EPPO je priopćio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U fokusu istražitelja su navodno prenapuhane cijene 3D skeniranja nakon potresa. 

Prema još nepotvrđenim informacijama, policija pretresa i dom Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Ministarstva kulture i medija i jednog od najbližih suradnika ministrice Obuljen Koržinek. Davor Trupković aktivno je i intenzivno, kao blizak suradnik ministrice, bio uključen u posao geodeta s Ministarstvom kulture.

 

Obuljen Koržinek: Ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju...

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek održala je presicu na kojoj nije odgovorila gotovo ni na jedno konkretno pitanje. 

"Dva dana nakon potresa smo angažirali javnu ustanovu, Geodetski fakultet, kako bismo obavili 3D snimanje kulturne baštine. Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao proces, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu kulture sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio za stjecanje imovinske koristi, odgovarat će", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Kazala je da i dalje stoji kod tvrdnje da je sve plaćeno iz nacionalnih sredstava, a ne iz europskih fondova. "Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikad nismo povukli europska sredstva", rekla je Obuljen.

"Koliko ja znam, ovo su izvidi, a izvidi su tajni", rekla je. 

Izjavila je da nije bilo vremena ni novca za javnu nabavu i da su se zato obratili javnoj ustanovi, odnosno fakultetu. Tvrdi da je namjera samo bila zaštititi ljude i imovinu. 

"Ja ne moram nikoga ništa uvjeravati, nama je i u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Cijelo vrijeme dostavljamo sve materijale i dokumente koje nas traže. Mislim da je to odgovorno ponašanje", kazala je. 

Nije htjela potvrditi da je interes istražitelja usmjeren na neke od njenih suradnika pravdajući se tajnošću izvida.

Na izravno pitanje je li na meti istražitelja jedan od njenih najbližih suradnika Davor Trupković, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija, nije željela odgovoriti, opet se pozivajući na tajnost izvoda. Na pitanje radi li on i dalje u ministarstvu, rekla je da "i dalje svi rade u ministarstvu". 

Pročitajte više