Očekuje se rast američkih kamatnih stopa

Očekivanja daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u SADu protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima potaknula skok tečaja američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj dolara dosegnuo je najvišu razinu u proteklih šest tjedana prema euru, uslijed najava iz američke središnje banke Fed o novom podizanju kamatnih stopa. Dolar je ojačao čak 3,8 posto prema euru, koji stoji 1,3047 dolara. Porastao je 2,3 posto u odnosu na jen, pa iznosi 104,8 jena. Američka valuta ostvarila je i 4-postotni dobitak prema švicarskom franku, pa košta 1,1852 franka. U odnosu na britansku funtu ojačala je 2,6 posto; funta stoji 1,8684 dolara.

Zelena valuta ostvarila je tako najveći postotni dobitak prema euru i jenu od sredine 2004. nakon što je Fed povisio izglede za daljnjim rastom kamatnih stopa u SAD-u, upozorivši na faktore koji stoje iza pojačanog inflatornog pritiska. Očekuje se da će na svom zasjedanju u veljači Fedovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu podignuti ključnu kamatnu stopu za novih četvrtinu postotnih bodova, na 2,5 posto. Usporedbe radi, ključna kamatna stopa u eurozoni iznosi 2,0 posto. Više kamatne stope privlače inozemni kapital, čime bi se trebalo pomoći nadoknaditi golemi američki trgovinski manjak, koji je prošloga mjeseca i pritisnuo dolar na višegodišnje najniže razine.

Među analitičarima postoji konsenzus oko stajališta da tečaj dolara još treba padati kako bi se korigirali golemi američki strukturalni manjkovi. No, analitičari ističu i da najnoviji pokazatelji pokazuju da američko gospodarstvo premašuje svojim rastom europska i japansko, što može poticati njegov kratkoročni oporavak. "U kratkom roku, tečaj dolara nastavit će se konsolidirati, no mislim da neće proći dugo prije nego što ponovno oslabi", kazao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu.

Krajem tjedna kupovine dolara ojačale su po objavi podatka da je u prosincu lani u SAD-u otvoreno 157.000 novih radnih mjesta, što je blizu očekivanih 178.000. "Iako je konačni podatak nešto niži od očekivanja, revizija naviše za studeni ukupni rezultat usklađuje s očekivanjima, tako da nije bilo negativnog utjecaja na tečaj dolara", dodao je Kotecha.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više