Očevid je gotov, ali još se ne znaju detalji o smrti 6 ljudi u staračkom domu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

ŠEST je osoba poginulo u požaru koji je jučer izbio u pomoćnom objektu Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza.

Radi se o pet žena i jednom muškarcu.

Svih šest osoba bilo je nepokretno i nalazilo se samo, bez nadzora, u objektu koji je bio izgrađen od drva. 

Objekt koji je izgorio prije bio je štagalj

Kako se doznalo jučer, objekt koji je izgorio nije bio napravljen za boravak nemoćnih osoba. Radilo se o preuređenom štaglju u kojemu se prije držalo sijeno. 

Vlasnica ga je odlučila preurediti kako bi postao dio doma za starije i nemoćne.

Požar je vrlo vjerojatno buknuo unutar prostora pa je pitanje koliko je trebalo vremena da plamen probije zidove, a tada već nije bilo spasa za ljude koji su bili unutra.

Vatrogasci su stigli prekasno i mogli su jedino spasiti obližnji objekt od požara. Na obližnjem objektu su od jačine plamena popucala stakla.

Nisu imali sve potrebne dozvole

Jučer su se oglasili i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug. 

Oni su izvijestili kako je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara.

"Prema informacijama koje sam dobio na licu mjesta od prisutnih pripadnika MUP-a, u domu gdje se dogodila tragedija bilo je ukupno zatečeno 26 osoba, od toga šest u tom manjem objektu koji je izgorio i u kojem je tih šest štićenika izgubilo život, a u većem objektu, u istom dvorištu, dvadesetak osoba", kazao je župan Kolar na konferenciji za novinare. 

Na to se nadovezala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug pojašnjavajući kako  je dozvola izdana za bitno manji broj osoba.

Navela je kako su dozvole izdane za boravak 13 osoba. U domu ih je bilo 26.

Očevid je gotov, informacija još nema

Očevid je jučer nakon požara trajao sedam sati. No, ni nakon njega nema puno informacija. 

Zašto je tako, za Dnevnik.hr je otkrio načelnik PU krapinsko-zagorske Robert Pavić.

Rekao je kako uzrok požara nije utvrđen očevidom. 

"To ćemo moći tek za nekoliko dana kad se provedu potrebna vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić'', rekao je Pavić koji je dodao kako se uzrok požara nije mogao utvrditi zbog "visokog intenziteta požara koji je zatečen u razbuktaloj fazi".

Tijela su bila u karboniziranom stanu 

Načelnik policije kazao je da su tijela preminulih štićenika doma pronađena u karboniziranom stanju pa nije bilo moguće ni odrediti identitet stradalih. 

''Stoga su prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje će se utvrditi i uzrok smrti i identitet smrtno stradalih'', kazao je Robert Pavić za Dnevnik.hr.

Pročitajte više