Od 25 danas umrlih od korone, troje je mlađe od 60 godina i nisu bili cijepljeni

Foto: Igor Šoban/Pixsell

DOKTORICA Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a rekla je danas za HRT kako je 60 posto preminulih od covida u zadnja 24 sata bilo necijepljeno. Nemeth Blažić rekla je da posljednja četiri dana bilježe veći broj zaraženih osoba u odnosu na tjedan prije.

"Teško je predvidjeti kako će se razvijati, ali je važno naglasiti da svi ljudi trebaju raditi najviše što mogu kako bi se zaštitili i smanjili rizik od zaraze. Za to je najvažnije i najjednostavnije cijepiti se jer, iako cjepivo nije sto posto zaštitno i ne sprječava infekciju sto posto, ono je vrlo visoko učinkovito u sprječavanju vrlo teških oblika bolesti i smrti", rekla je Nemeth Blažić.

"U zadnja 24 sata preminulo je 25 osoba. Od toga je njih 60 posto, dakle 15, bilo necijepljeno. Od tih preminulih, čak troje bilo je mlađe od 60 godina", dodala je.

Najnovija varijanta još nije kod nas došla

Nemeth Blažić rekla je i da najnovija varijanta virusa, delta plus, kod nas još nije detektirana, ali da se intenzivno prati.

"Ove zadnje varijante koje su se pojavile pokazale su veću zaraznost. Dakle, epidemija se može brže širiti i veći je broj zaraženih od te jedne osobe kad oboli", rekla je Nemeth Blažić.

U tjedan dana umrle 123 osobe, 93 nisu bile cijepljene

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nisu bile cijepljene, objavila je u petak vladina stranica koronavirus.hr. 

Među necijepljenima najviše umrlih bilo je u dobi iznad 65 godina, njih 77, pri čemu je 35 osoba bilo starije od 80 godina, 19 u dobi od 70 do 74 godine, 15 u dobi između 75 i 79 godina, a osam starosti od 65 do 69 godina. 

U proteklom je tjednu umrlo 30 osoba koje su primile obje doze cjepiva, a sve su bile starije od 65 godina, pri čemu je najviše, njih 15, bilo starije od 80 godina. 

U dobnim skupinama od 30 do 64 godine preminulo je ukupno 16 osoba, sve su bile necijepljene, napominje koronavirus.hr.  

Pročitajte više