Od danas Hrvati mogu slobodno pušiti u zatvorenim prostorima

ZABRANA pušenja u zatvorenim javnim prostorima izdržala je nešto više od pet mjeseci i time je Hrvatska postala jedina zemlja u Europi koja je ponovno dopustila pušenje u zatvorenim prostorima.

Uz ventilacijski sustav, prostor mora biti opremljen i sustavom za filtriranje. U prostoru za pušenje konobar ne poslužuje, ali gost sebi smije unijeti piće. Skučeni kafići, oni do 50 četvornih metara, u cijelosti mogu biti pušački, ali uz ventilacijski sustav, odvod duhanskog dima mora se osigurati sustavom za filtriranje. U svim ostalim javnim ustanovama i zatvorenim prostorima zabrana pušenja ostaje, uključujući i restorane.

U ugostiteljskim će se objektima pušiti točno šest mjeseci, dakle do 9. travnja sljedeće godine, jer toliko traje zakonom određeno prijelazno razdoblje dopuštena pušenja. Za to vrijeme vlasnici kafića moraju prilagoditi svoj objekt novim zakonskim uvjetima o ventilaciji prostora ako žele ugostiti i klijente s cigaretom. Zakon dopušta da se u većim kafićima otvori poseban prostor za pušenje.

Pročitajte više