"Preživjeli smo 20 godina u Hrvatskoj, u SAD idemo jer je u Europi previše birokracije i mafije"

Foto: Damir Mujić / Avalon.hr

NAJVEĆI hrvatski pružatelj hosting usluga, Avalon, kreće u osvajanje svjetskog tržišta.

Ambiciozne planove najavio je na svom Facebook profilu osnivač i direktor Avalona Damir Mujić. Već su unajmili i ured u New Yorku, gdje će biti i sjedište tvrtke, koje je do sada bilo u Đurđevcu.

"Odlučili smo od ove godine s Avalonom izaći na globalno tržište. Sjedište će nam biti u New Yorku, i upravo smo potpisali ugovor za najam ureda s Regusom, na Manhattanu. Sazrijeva to u nama već neko vrijeme, a osobno se intenzivno time bavim zadnjih godinu dana.

Ništa se ne prepušta slučaju. Bit će to za nas do sad najsmjeliji potez, idemo all-in u to. Svjesni smo, neće sve ići glatko i nema garancije uspjeha, moguće je i da se zabijemo u zid, da promašimo "ceo fudbal". Na neki način ćemo funkcionirati kao startup, testirati naše usluge na potpuno novom tržištu, razgovarati s klijentima, iterirati koliko god treba dok ne budemo sigurni da je to to. Jedino što nećemo je ganjati investitore, pitchati po konferencijama i raditi slične fensi fore već ćemo se financirati sami i planiramo zarađivati od prvog dana", piše Mujić.

Odlazak u SAD jer je u Europi previše birokracije, mafija i lobija

Mujić se osvrnuo i na svoju poduzetničku karijeru, koja je počela vrlo rano. Avalon je osnovan kada je Mujić imao 21 godinu. Na izlazak na globalno tržište odlučio se zbog nemogućnosti daljnjeg širenja u Hrvatskoj, a SAD je odabran jer Mujić smatra da je Europa previše birokratizirana.

"Do sada sam na svojoj koži naučio da je poduzetništvo kruh sa sedam kora, da tu nikad ništa nije sigurno i da uspjeh preko noći dolazi obično nakon desetak godina rudarenja. Ipak, imamo ponekog jockera u rukavu. Preživjeli smo skoro 20 godina ovog gerilskog poslovnog okruženja u Hrvatskoj i puno se puta opekli, padali, otresali se i dizali, razočarali se bezbroj puta, okretali novu stranicu i gurali naprijed - i usput stekli nešto znanja, iskustva, kontakata a pomalo i mudrosti. A možda ima nešto i u onoj narodnoj - He who Dares, Wins!

Jer, Avalon je moj životni projekt. Pokrenuo sam ga s 21 godinu, i stvarno je živo čudo da još postojimo s obzirom kakav sam mulac bio. Ali eto, sad kad je Avalon.hr dosegao pravu punoljetnost, mislim da u Hrvatskoj ovakvoj kakva je dalje ne možemo puno više napraviti. Tržište je premalo i siromašno (neću o državi) i očekivati neki rast je nerealno. Europa je isto u komi. Koliko god se prikazivala kao jedno tržište, stara dama je skupina 28 potpuno različitih pre-birokratiziranih država, mentaliteta, jezika, zakonodavstava, lokalnih mafija i lobija. Trebat će proći puno vode Dunavom da se to promijeni, a mi ne možemo čekati.

So, here we come Uncle Sam, lets kick some asses!", piše Mujić.

Hrvatski korisnici i dalje u fokusu poslovanja

Hrvatski korisnici ne trebaju brinuti, jer će i dalje biti u fokusu, a sve usluge koje će se nuditi na globalnom tržištu, prvo će biti ponuđene domaćim korisnicima.

"U međuvremenu, naša operativa naravno ostaje potpuno fokusirana na razvoj i pružanje najbolje moguće hosting usluge našim korisnicima u Hrvatskoj, to je naša baza. Korisnici su razlog zašto postojimo, i povjerenje koje nam ukazuju je velika obveza i odgovornost za nas. Vjerujem da će biti zadovoljni kad vide što smo im sve spremili u mjesecima koji dolaze. Osim toga, ionako sve dobro što pripremamo za strano tržište, najprije će biti implementirano tu doma"

 

 

Kao što sam već najavljivao u nekim tekstovima, odlučili smo od ove godine s Avalonom izaći na globalno tržište. Sjediš...

Posted by Damir Mujić on 4. siječnja 2016

Pročitajte više