Od dvoje oboljelih u Slavonskom Brodu jedna osoba je zdravstveni djelatnik

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U BRODSKO-posavskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedan od oboljelih je zdravstveni djelatnik iz slavonskobrodske bolnice, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

"Novooboljeli su bili u kontaktu s već od ranije poznatim osobama pozitivnim na koronavirus. Trenutno je u samoizolaciji ukupno 75 osoba vezanih uz zdravstveni sustav (liječnici, tehničari, čistačice)", izvijestio je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

U bolnici devet osoba

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić naglasio je kako je u ovom trenutku u toj bolnici devet osoba. "Tri osobe su pozitivne na koronavirus, od toga dvije s blažom kliničkom slikom koja zahtijeva nadzor, za šest osoba se još čekaju nalazi. Jedna od dviju novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik", rekao je ravnatelj Samardžić.

Pojasnio je i kako novozaraženi zdravstveni djelatnik radi na odjelu koronarografije gdje su njegovi kontakti odmah stavljeni u izolaciju. "Zbog toga ćemo narednih 12 do 14 dana pacijente slati u Osijek", pojasnio je Samardžić.

Napomenuo je i kako do sada ni jedan oboljeli u toj županiji nije ozdravio.

U slavonskobrodskoj bolnici već ranije je potvrđen jedan pozitivan zdravstveni djelatnik koji je i dalje u samoizolaciji.

U toj je županiji od koronavirusa ukupno oboljelo 13 osoba među kojima i ranije preminula onkološka bolesnica.

Apel građanima

Ante Cvitković je apelirao na građane da i dalje međusobno održavaju socijalnu distancu te je podsjetio da se ovih dana očekuje povratak brojnih građana u Hrvatsku. "Apeliram na samoizolaciju od 14 dana. Neki mogu razviti bolest u tih 14 dana, samoizolacija je jako bitna", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Policija trenutno u objedinjenoj statistici vodi podatke o ukupno 1107 osoba u samoizolaciji na području te županije. "U proteklih 48 sati provjeru smo vršili za sedam osoba, u dva slučaja utvrđeno je da osobe krše samoizolaciju. U tijeku je provjera i jednog slučaja širenja lažnih vijesti na Facebooku. Što se tiče zabrane napuštanja prebivališta u protekla 24 sata kontrolirana su 4018 vozila u kojima je bilo 5339 putnika i vozača. Tom prilikom zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije i 25 osoba bez propusnice", izvijestio je načelnik policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić.

Pročitajte više