Od idućeg tjedna manje sparine, stižu naoblaka i kiša. Na moru jaka bura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POČETAK idućeg tjedna donijet će promjenjivo i nestabilno vrijeme. Prema prognozi meteorologinje DHMZ-a Tanje Renko, najstabilniji dan u novom tjednu bit će utorak, ali i tada lokalno može pasti malo kiše.

"Izmjenjivat će se razdoblja s više sunčana vremena i ona oblačnija, kada će ponegdje biti i kiše, uglavnom u obliku pljuskova, osobito na Jadranu gdjekad i izraženijih. Na kopnu će i dalje biti mjestimične jutarnje magle, ali će se osjećaj sparine smanjiti jer će povremeno biti umjerenog vjetra, a na moru mjestimice i jake bure, većinom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana", prognozirala je meteorologinja za HRT.

U ponedjeljak promjenjivo, na kopnu niža temperatura zraka

U ponedjeljak na istoku unutrašnjosti promjenjivo oblačno, ujutro ponegdje uz maglu. Prijepodne može biti slabe kiše, a poslijepodne i pljuskova s grmljavinom, lokalno i nevremena. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj jutro uz mnogo oblaka, ponegdje i kišu, a zatim će se naoblaka smanjivati i u poslijepodnevnim će satima biti barem djelomice sunčano. Jutarnja temperatura podjednaka nedjeljnoj, a najviša dnevna malo niža nego u nedjelju, većinom od 25 do 28 °C.

U Gorskom kotaru i Lici također dosta oblaka, mjestimice i kiša, popodne moguće i grmljavina, a prema večeri smanjenje naoblake. Na sjevernom Jadranu prijepodne oblačnije, ponegdje i uz malo kiše, a zatim djelomice sunčano. Umjerenog sjeverozapadnjaka bit će uglavnom na otvorenom moru, a navečer podno Velebita i bure.

U Dalmaciji će također zapuhati sjeverozapadni vjetar, koji će u najtoplijem dijelu dana biti i pojačan pa će i more tada biti umjereno valovito. Sunčanih razdoblja podosta, a vjerojatnost za pljuskove veća u unutrašnjosti uzduž gorja, gdje mogu biti i izraženiji.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjerojatnost za neverine je mala pa će uz prevladavajuće sunčano vrijeme danju biti vruće s najvišom temperaturom oko 30 °C pa će mnogi uživati u morskim radostima s obzirom na to da je temperatura mora oko 25 °C, prognozira meteorologinja DHMZ-a za HRT.

Ostatak tjedna naoblaka i kiša

U utorak će na Jadranu biti uglavnom suho te pretežno sunčano, danju i vruće. Od srijede promjenjivije i povremeno oblačnije, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, a u četvrtak će se i dnevna temperatura sniziti - na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana uz čestu jaku buru, a na krajnjem jugu moguće i izraženije pljuskove.

U unutrašnjosti nakon mjestimične magle utorak također u većini krajeva bez oborine te uz barem djelomice sunčano vrijeme. Srijeda i četvrtak oblačniji, a kiša vjerojatnija u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. No, s obzirom na nestalno vrijeme za pouzdaniju prognozu treba još pričekati, prognozirala je Renko za HRT.

Pročitajte više