KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od koronavirusa oboljelo još 14 ljudi. Markotić: Budite oprezni i disciplinirani

Foto: POOL

U HRVATSKOJ je s podacima objavljenim danas u zadnja 24 sata oboljelo još 14 ljudi, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika.

Danas je preminula još jedna osoba, muškarac iz Doma za starije u Splitu koji je 55. žrtva virusa u Hrvatskoj.

Konferenciju za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite mogli ste pratiti na Indexu od 14 sati.

Stožer objavljuje nove informacije

Ministar Beroš izvijestio je kako u 24 sata imamo novih 14 bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika.

Ministar je potvrdio kako je preminuo jedan muškarac iz Splita i kako je on 55. žrtva.

Oporavilo se 1103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.

Markotić: Nemojte da opet imamo nove bolesnike

Potom se obratila Markotić rekavši kao se vidi da situacija ide nabolje jer i na Zaraznoj klinici imaju slobodnih mjesta za nove bolesnike.

"Postigli smo dobre rezultate i u Zaraznoj i u državi ii svugdje. Nemojte da opet imamo nove bolesnike u Zaraznoj. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, disciplinirano i promišljeno. Za očekivati je da će ljeto, ako se budemo dobro ponašali, biti s manje bolesnih. Ali moramo biti svjesni da ovo može biti sezonski i moramo biti ne u grču, ali oprezni. Na jesen možemo opet imati veći broj bolesnika. Moramo shvatiti da ćemo ove usvojene mjere morati duže prakticirati. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo disciplinirani. Puno put u povijesti smo bili mali narod za velika djela, pokažimo to još jednom", rekla je.

Situacija u Domu u Splitu

Postavljeno je pitanje o odgovornosti u Domu u Splitu.

"Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena inspekcija nije pronašla odstupanja, ali ako druge inspekcije nešto utvrde one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije Ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati", rekao je ministar Beroš.

Na pitanje kako je moguće da nitko neće odgovarati za ovo, Beroš je rekao da je ovo bolest koja pogađa starije i kako ih nijedna zemlja u EU nije uspjela u potpunosti zaštititi, ali kako treba pričekati ostale inspekcije.

Na ponovljeno pitanje ako su svi pratili sve preporuke i u čemu je stvar, Beroš je odgovorio da je stvar vjerojatno u virusu.

Na pitanje novinarke hoće li biti objavljena kronologija događaja u Splitu, Beroš je upitao ako kronologija još nije objavljena kako novinarka iznosi zaključke koje iznosi.

"Liječnica je djelatnica Doma zdravlja u Splitu i na principu kućnih posjeta svakodnevno je bila u Domu zdravlja. Potrebno je znati da je trenutak kada je ECDC promijenio definiciju bolesti, a točan datum je znan javno. Pitanje je je li ona prije toga s obzirom na to da su tamo kronični bolesnici mogla posumnjati na koronavirus", rekao je.

O radu nedjeljom

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom.

"Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa su donesene nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina gdje se otvara ljudima koji rade da se opskrbe i sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima Stožera", rekao je Božinović.

Capak o mjerama za uslužne djelatnosti

Postavljeno je pitanje za uslužne djelatnosti koje imaju bliski kontakt s klijentima poput frizera i pedikera te oko rada trgovina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je svrha jednosatne pauze u trgovinama u vremenu između dviju smjena da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.

Upute su na web stranici HZJZ-a, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina, rekao je Capak.

"Sve detalje vam još ne mogu reći", rekao je Capak. "U svakom slučaju budući da se radi o bliskom kontaktu, morat će nositi masku. Ogrtač će morati biti za jednokratnu upotrebu a aparat nakon svake mušterije dezinficirati. Koliko broj ljudi će se kretati tek ćemo odrediti. Ti obrtnici kreću u drugoj fazi pa ćemo se usuglasiti i prilagoditi", rekao je Capak.

Božinović: Sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom

Ministar Božinović rekao je kako sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom.

"Bit će više kretanja i može doći do novih zaraza. S druge strane razmišljamo i kako građanima omogućiti normalizaciju i vodimo računa svakodnevno o tome da se epidemiološka situacija ne pogorša. Tu borbu možemo dobiti samo uzajamnim slušanjem. Sutra se ne vraćamo životu kakav je bio prije epidemije. Za to će nam trebati puno informiranja građana i čini mi se da smo u tome uspjeli, da podignemo svijest o tome kolika je opasnost i kako možemo usporiti ovaj virus i vratiti se normalnom životu. Zato u ovoj fazi u kojoj ima više nepoznanica možda nego i od prethodne moramo učiniti sve kako ne bismo morali posezati za nekim mjerama koje nitko ne želi", rekao je.

Ima li uputa za vjerske obrede? 

Capak je rekao, odgovarajući na pitanje, kako još nisu gotove upute za vjerske objekte.

Capaku je postavljeno i pitanje o broju zaražene djece i mladih. Odgovorio je kako se ta analiza radi svaki dan. "Za djecu od 0 do 9 godina i 10 do 19 ukupni zbroj je 46 do 10 godina i 65 oboljelih od 10 do 19 godina", rekao je Capak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više