Od najma starih talijanskih kanadera odustalo se zahvaljujući vojnim stručnjacima

MINISTAR obrane Branko Vukelić na današnjoj je novinskoj konferenciji održanoj u Ministarstvu obrane (MORH) rekao da se od unajmljivanja starih talijanskih kanadera odustalo zahvaljujući kvalitetnoj analizi MORH-ovih stručnjaka, a na čiji je prijedlog Vijeće za obranu donijelo takvu odluku.

Podsjetimo, prije nešto više od dva tjedna na drugoj sjednici Vijeća za obranu održanoj na Pantovčaku, odlučeno je da Hrvatska za ovu protupožarnu sezonu neće unajmiti dva kanadera CL-215, koji su inače stariji modeli kanadera koji su u hrvatskoj protupožarnoj floti djelovali do 2003. godine.

Stari kanaderi trebali su biti unajmljeni od talijanske tvrtke Sorem kao nadopuna protupožarnoj floti do dolaska novih kanadera CL-415 koji su kupljeni nakon prošlogodišnje tragedije na Velikom Kornatu. Hrvatska je Soremu za taj posao trebala platiti čak 40 milijuna kuna, ali se od svega odustalo nakon što su MORH-ovi stručnjaci zaključili da bi bilo bolje kupiti još dva air traktora koji imaju upola manju nosivost vode za gašenje od kanadera, ali su znatno jeftiniji.

Hrvatska će tako ove godine na raspolaganju zasigurno imati četiri kanadera, četiri air traktora, te po četiri helikoptera Mi-8MTV-1 i Mi-171Sh. Vatrogascima će kao izvidnici pomagati i jedan zrakoplov Pilatus PC-9 i jedan helikopter Bell-206, a riječ je o letjelicama kojima se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi za obuku vojnih pilota.

Do kraja lipnja završetak istrage o padu helikoptera u Vukovaru

Ministar Vukelić danas je rekao da MORH namjerava nabaviti dva nova air traktora još za vrijeme ove protupožarne sezone, međutim ugovor o njihovoj kupnji još nije potpisan. Podsjetimo da je posljednji ugovor o kupnji triju novih air traktora, odnosno naprednijih inačica fire boss potpisan u studenom prošle godine, a avioni su od proizvođača u Španjolskoj isporučeni u svibnju ove godine te su ubrzo stavljeni u funkciju protupožarne zaštite priobalja i otoka. 

Vukelić je pri tom istakao da će 855. protupožarna eskadrila ove godine na raspolaganju imati ukupno 18 letjelica u odnosu na njih 11 koliko ih je imala 2007. Iako se ta brojka čini velikom spomenimo da novi helikopteri Mi-171Sh neće moći direktno sudjelovati u gašenju požara već samo u transportu vatrogasaca do i sa požarišta.

Ministar obrane danas je obećao da će istraga o padu vojnog helikoptera u krugu vukovarske vojarne biti završena do kraja lipnja, a također je obećao temeljitu istragu o otpadanju zakrilca s jednog borbenog zrakoplova MiG-21 koji je prošli tjedan trebao sudjelovati na svečanosti obilježavanja Dana oružanih snaga u Karlovcu.

U HV želi oko 2.500 ročnika dobrovoljaca

Ministar je danas također najavio početak dobrovoljnog služenja vojnog roka s kojim se planira krenuti do kraja ove godine. Napomenuo je da će program obuke ročnika trajati 14 tjedana tijekom kojih će se vojnici osposobljavati u temeljnim i specijalističkim vojnim znanjima i vještinama. Uz naknadu putnih troškova, ročnicima će biti osigurana novčana naknada u visini od 2660 kuna, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje te smještaj, prehrana, vojna odora, sportska i zaštitna oprema.

Također je rekao da su pripreme u tijeku i da se očekuje dobar odaziv ročnika za dobrovoljno služenje vojnog roka, napominjući da će to biti i preduvjet za stupanje u profesionalnu vojnu službu, a državni tajnik Željko Goršić dodao je da se uredima za obranu po cijeloj Hrvatskoj već prijavilo oko 2500 zainteresiranih.

Iduće godine javni natječaj za nove borbene avione

Vukelić je danas rekao da programi opremanja i modernizacije također idu po planu i u zadanim rokovima, što se ponajprije odnosi na nabavu novih borbenih oklopnih vozila ugovorenih s finskom tvrtkom Patria, te obalnih ophodnih brodova, za koje bi se do kraja godine trebao provesti natječaj kako bismo u idućoj godini nabavili barem jedan od brodova za potrebe obavljanja zadaća Obalne straže u području ZERP-a.

Sukladno Dugoročnom planu razvoja, u planu je nabava i višenamjenskih borbenih aviona za koje bi, prema najavi ministra Vukelića, natječaj trebao biti raspisan iduće godine. Dosad su potencijalnim ponuđačima upućeni zahtjevi za informacijama te je pristiglo sedam odgovora koje će analizirati stručni tim, nakon čega slijedi izrada Studije izvodivosti te priprema natječajne dokumentacije.

Vukelić je na kraju konferencije najavio odlazak na Golansku visoravan s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF, gdje će 95 pripadnika HV-a zamijeniti slovačke vojnike u sastavu Zapovjedništva UNDOF-a i austrijske bojne. Ministar će također otputovati u posjet Nacionalnoj gardi Minnesote s kojom OS izvrsno surađuju u sklopu Programa partnerskih država.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više