Od rijetkog oblika raka krvi obolijeva sve više mladih u Hrvatskoj

Ilustracija: Shutterstock

Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, a u Hrvatskoj oko 1330 građana trenutačno ima rak krvi multipli mijelom, s tim da se u posljednje vrijeme otkriva i kod sve većeg broja mlađih pacijenata.

"Ukupni broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se udvostručio u odnosu na prethodno desetljeće. Razlog nije toliko u povećanju broja oboljelih koliko u ranijoj dijagnostici, pravovremenom početku liječenja i većem izboru dostupnih terapija", rekla je direktorica udruge MijelomCRO Mira Armour.

Multipli mijelom treći najčešći oblik raka krvi u svijetu

U udruzi kažu da je multipli mijelom treći najčešći oblik raka krvi u svijetu. Riječ je o bolesti koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja, a praksa je pokazala da su ishodi liječenja i do 50 posto uspješniji ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dosad, kako su dodali, bolest se uglavnom vezala za stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina, no najmlađem pacijentu u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana već s 24 godine.

"Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je zašto se bolest dijagnosticira kada je već napredovala", stoji u priopćenju.

"Potrebna bliska suradnja obiteljskih liječnika i hematologa"

Ove godine Dan multiplog mijeloma obilježava se s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata. Hrvatska prednjači u dijagnostici multiplog mijeloma, ali stručnjaci ipak očekuju da će zbog manje učestalosti dijagnosticiranih karcinoma u pandemijskom razdoblju rasti broj novodijagnosticiranih bolesnika.

"U svakodnevnoj praksi vidljiva je veća pojavnost malignih bolesti, nažalost, vrlo često u poodmaklom stadiju. Radi kvalitetnog tumačenja hematoloških nalaza potrebna je bliska suradnja liječnika obiteljske medicine i hematologa", izjavila je specijalistica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KoHOM-a Jadranka Karuza.

"Dostupnost liječenja autolognom transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama je odlična. Osobno mislim da će multipli mijelom za 10-15 godina postati izlječiva bolest za određene skupine bolesnika, a za ostale kronična bolest s kojom će moći dugo i kvalitetno živjeti i raditi", dodao je hematolog sa Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu u KBC-u Rijeka Toni Valković.

U suradnji sa srednjoeuropskim udrugama oboljelih od multiplog mijeloma snimljen je dokumentarni film "Moj mijelom: spremni za iduće korake", koji sadrži priče oboljelih, uključujući i mladu zagrebačku obitelj. Njihovo iskustvo prikazati će se na Facebook stranici Mijelom CRO u četvrtak 30. ožujka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više