Od sada svi mogu vidjeti plaće i troškove koji se isplaćuju iz proračuna Labina

Screenshot: Labin.hr

VUK VUKOVIĆ objavio je kako je od danas njegova aplikacija za transparentnost aktivna u Gradu Labinu.

"Kao što sam i najavio, potpuna* transparentnost se probija u sve više hrvatskih gradova. Imamo i prvi CityX Apps Transparentor grad u Istri - Labin - zahvaljujući gradonačelniku Valter Glavičić", napisao je Vuković.

Slično kao i u ostalim gradovima i općinama, sve je dostupno ovdje: https://labin.transparentor.org/

"Pretragu napravite po datumu, ključnim riječima, OIBu, itd. Bit će toga još u Labinu, ovo je tek početak", poručuje Vuković.

"A i naša mapa sada izgleda malo ljepše nego prije dvije godine kada je tu bio jedan jedini grad. Bilo bi ih još više, no otpori su često preveliki i nažalost ne dođe do dogovora. Zato posebno ističem svaki grad/općinu odnosno (grado)načelnika koji prerežu i odluče se na ovaj korak, jer znamo što su sve prošli.

*Za one koji ne znaju, prava i potpuna transparentnost je ona koja je nedavno potvrđena sudskom praksom: https://web.facebook.com/vuk.vukovic.ois/posts/10157816362412601

Dakle ona koja omogućava da se vidi baš svaki detalj iz javnih sredstava, uključujući i troškove reprezentacije gradonačelnika ali i bruto plaće svih zaposlenih (većina ih padne upravo na plaćama)

Uživajte!", poručio je Vuk Vuković.

 

Zašto je ovo bitno?

U priopćenju je objašnjeno zašto je transparentnost važna.

"Zašto je ovaj projekt bitan i zašto naglašavamo važnost potpune transparentnosti i prikaza apsolutno svakog troška kojeg grad napravi?

Preko 90% građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ovakvo poražavajuće uvjerenje javnosti predstavlja jedan od gorućih društvenih problema koji nanosi štetu lokalnoj zajednici. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice na rješavanju nagomilanih društvenih i ekonomskih problema.

Ovaj projekt je prvi korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije javne vlasti.

Predstavlja vrlo konkretnu mjeru koja pruža istinsku i potpunu transparentnost rada lokalne vlasti, u kojoj građani imaju uvid u svaku potrošenu kunu njihova novca, dok gradske vlasti imaju motivaciju da što efikasnije i otvorenije upravljaju gradskim financijama. Visoka razina transparentnosti je građanima garantirana samim Ustavom Republike Hrvatske koji u svom članku 38. stavak 4., kaže da se „Jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti“. Stoga, javna vlast ne samo da ima moralnu, nego i zakonsku dužnost pružati informacije građanima o trošenju javnog novca", stoji u priopćenju.

"Konačno, sa potpunom transparentnošću se ostvaruje nekoliko ciljeva:
1.    Dostiže razinu transparentnosti kakva postoji u razvijenim demokracijama i bogatim zemljama
2.    Podiže povjerenje svojih građana u rad lokalne vlasti, te potiče građane na aktivniju suradnju sa općinskom upravom u rješavanju problema lokalne zajednice
3.    Sprječava mogućnosti stranačkog kadroviranja, nepotizma i zapošljavanja u općinskoj upravi
4.    Sprječava dodjeljivanje poslova, donacije i drugih isplata iz proračuna po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti za zaposlenicima u općinskoj upravili ili političarima na vlasti
5.    Onemogućava neprimjereno trošenje proračunskih sredstava (npr. na ručkove, skupe automobile, namještaj, reprezentaciju)", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više